Ciucă: „Încurajez dialogul pe legile educaţiei”. Ce a transmis premierul înainte de începerea noului an școlar

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul a avut mai multe observații înainte de începerea anului școlar 2022-2023. „Există, din păcate, o stare prin care începerea anului de învăţământ ne ia prin surprindere”, a susținut Ciucă.

Nicolae Ciucă, observații înainte de noul an școlar FOTO Guvernul României
Nicolae Ciucă, observații înainte de noul an școlar FOTO Guvernul României

„Avem nevoie de tot ceea ce înseamnă pregătirea acestui an pentru că practic este ultimul an care se desfăşoară pe vechiul pachet de legi ale educaţiei”, a explicat premierul Nicolae Ciucă în cadrul ședinței, arătând că legile educației urmează să intre în dezbaterea și aprobarea Guvernului, iar apoi a Parlamentului. 

Șeful Executivului a mai explicat că apreciază toate dezbaterile publice şi încurajează, în continuare, „dialogul pe marginea pachetului de legi ale educaţiei”, fiind convinc că, „dacă la nivel naţional s-a constitui înr-o prioritate, atunci şi la nivelul instituţiilor vom continua să o menţinem în topul listei de priorităţi pentru activităţile guvernamentale şi activităţile zilnice la nivelul autoirăţilor locale şi a celor de profil din fiecare judeţ”

„Probleme nerezolvate la începutul anului”

În cadrul ședinței, premierul a precizat însă că „există, din păcate, o stare prin care începerea anului de învăţământ ne ia prin surprindere”, arătând că ședința alături de conducerea conducerea Ministerului Educţaiei, conducerea Ministerului de Interne şi reprezentanţii structurilor din fiecare judeţ, are scopul de a  prilejui identificarea ultimelor probeme. „Sperăm să nu fie chiar pe ultima sută de metri şi să identificăm soluţiile şi modul prin care putem să sprijinim debutul anului şcolar de săptămâna viitoare, din data de 5 septembrie”, a mai argumentat premierul. 

„Sunt convins că împreună putem să pregătim introducerea în activitate a tuturor măsurilor pe care noi le-am stabili şi să diminuăm această stare de fapt care la fiecare îneput de an şcolar redă acest aspect anual al surprinderii cu probemele nerezolvate la începutul anului de învăţământ”, a mai susținut Nicolae Ciucă, arătând, de altfel, că „au fost o serie întreagă de probleme rezolvate”, iar altele sunt în curs de rezolvare. 

Șeful Guvernului a mai anunțat că oficialii vor ajunge în acele școli, „unde situaţia nu este la fel de bună şi unde condiţiile nu sunt la fel de bune ca în municipiile şi oraşele unde se face performanţă”

Transport pentru elevi

Premierul Nicolae Ciucă a mai arătat că transportul elevilor a fost o problemă atinsă şi discutată, luni, cu asociaţiile pirmarilor din ţară, cu reprezentanţii Uniunii Consiliilor Judeţene. 

„Am stabilit ca, la Miinisterul Educaţiei, împreună cu preşedinţii de Consilii Judeţene, să avem o soluţie până la 15 septembrie, dacă reţin bine termenul stabilt ieri cu mediul asociativ”, a mai spus Ciucă.

Termen pentru eliminarea toaletelor din curtea școlilor

De altfel, premierul a mai precizat că, „din păcate, avem încă şcoli în care suportul administrativ nu este cel pe care ni l-am asumat” și „sunt încă şcoli care au toaleta în curtea şcolii”.

În acest sens, șeful Executivului a precizat că a „înţeles că există o perspectivă şi un plan la nivelul Ministerului Educaţiei astfel încât până la finele anului 2024 să se finalizeze”. „Eu cred că putem, aşa cum se rezolvă o serie întreagă de probleme, putem să ne focalizăm atenţia şi resursele astfel încât în următorii doi ani de zile să finalizăm odată această probleme. Nu cred că este nevoie de altceva decât de voinţă şi coordonare cu autorităţile locale. Chiar vă rog, să avem un plan pe care să îl aprobăm până la începutul anului viitor. (...) Nu cred că este un efort financuar deosebit să putem să facem ca acest demers să se realizeze şi să nu mai discutăm depre acest subiect”, a mai spus Ciucă. 

Adresându-se miniștrilor prezenți la ședință, premierul a precizat că cere un plan concret. „Domnule ministru, domnule ministru Bode, vă rog să existe o coordonare între cele două ministere, astfel încât structurile coordonate de ministerul Educaţiei şi la nivelul dumneavoastră, prin instituţia prefectului şi autorităţile locale, comunale, poate şi orăşeneşti, unde nu există această facilitate rezolvată, până la sfârşitul anului vă rog să vă coordonaţi astfel încât să avem un plan concret pentru ca să rezolvăm această problemă”, a mai declarat Ciucă. 

De asdemenea, șeful Guvernului a precizat că problema toaletelornu trebuie să mai existe anul viitor. „Nu admit niciun fel de scuză, nu este posibil ca în anul următor să intrăm din nou cu acelaşi subiect, aceeaşi discuţie sterilă, din punctul meu de vedere, pentru argumentele sau, nu ştiu dacă sunt argumente, pentru justificările care se aduc. Important este că trebuie să rezolvăm această problemă pentru totdeauna. Vă aştept, nu mai târziu de finele anului, cu acest plan”, a mai susținut premierul Nicolae Ciucă. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite