Andrei Pleșu îi dă replica lui Cîmpeanu: „Nu se compară 100 de inși cu performanțe profesionale clare și recunoscute cu 1 ministru!”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Omul de cultură Andrei Pleșu îi dă replica ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu, după ce acesta din urmă i-a numit „grup de interese” pe cei 100 de intelectuali care i-au cerut modificarea substanțială a noilor proiecte de legi ale Educației.

Andrei Pleșu mărturisește într-un editorial din publicația Dilema Veche că a fost și el invitat să li se alăture celor 100 de semnatari ai scrisorii către ministrul Educației. Însă a refuzat.

Andrei Pleșu nu a semnat scrisoare celor 100 Foto: Dilema veche
Andrei Pleșu nu a semnat scrisoare celor 100 Foto: Dilema veche

„După 1989, societatea civilă, GDS-ul, nenumărate asociații profesionale au tot trimis forurilor responsabile sute, dacă nu mii, de asemenea scrisori. Fără nici un rezultat. Totul s-a redus la o gesticulație legitimă, dar ineficientă, „nobilă” moralmente, dar ineficientă pragmatic", a justificat reținerea sa Andrei Pleșu într-un editorial publicat în „Dilema Veche”.

„Ar fi fost normal ca Ministerul Învățămîntului, văzînd numele înscrise pe lista expeditorilor, să se declare gata de dialog. Intelectualii semnatari să-și aleagă un grup de 5-10 reprezentanți, care să fie invitați la o întîlnire analitică civilizată cu ministrul de resort, căruia, de fapt, i se adresa mesajul lor. Nici vorbă! Ministrul nu vrea dezbatere. Preferă să dea cu tifla „protestatarilor”, cu argumente conspiraționiste și „obiectivități” statistice. Autorii scrisorii nu sînt decît un impur „grup de interese”, pus pe subminarea autorității guvernamentale. Ca să nu mai spunem că sînt doar 100! Păi, se compară ei cu cei 3,5 milioane de elevi cărora le este dedicată legea?! O replică pe măsură ar fi, în acest caz, că nu se compară 100 de inși cu performanțe profesionale clare și recunoscute cu 1 ministru!", mai scrie Pleșu.

Proiectul Legii învățământului preuniversitar și proiectul Legii învățământului universitar s-au aflat în dezbatere publică în perioada 13 iulie - 24 august și au fost aspru criticate atât de experți în educație, cât și de părinți, elevi și studenți.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite