Plan pentru reducerea consumului de energie, solicitat de Ciucă miniștrilor. Ce termen a impus premierul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul României a cerut, în ședința de guvern de astăzi, un plan de măsuri astfel încât România să poate oferi un exemplu în ceea ce privește reducerea consumului de energie la nivelul instituțiilor statului.

Ciucă a cerut un plan de măsuri în ceea ce privește reducerea consumului de energie FOTO: GOV.RO
Ciucă a cerut un plan de măsuri în ceea ce privește reducerea consumului de energie FOTO: GOV.RO

„În urmă cu o săptămână am adoptat modificarea Ordonanţei 27 pe măsurile energetice. A avut loc reuniunea miniştrilor energiei şi ministrul Popescu a participat la această activitate. De asemenea, sunt semnale şi avem astăzi un mesaj transmis de preşedintele Consiliului Europei, legat de măsurile care se întreprind la nivelul UE, astfel încât să putem să gestionăm situaţia legată de criza preţul energie. Măsurile luate în ordonanță sunt aliniate la intențiile pe care Comisia le-a prezentat. Ceea ce doresc să subliniez este că dincolo de aceste măsuri este nevoie să luam măsuri pentru reducerea risipei. Sunt discuții pe măsuri concrete, măsuri pe care v-am rugat să le aveți în vedere la nivelul fiecărei instituții”, a spus premierul în deschiderea şedinţei de guvern, termenul dat ministerelor pentru planurile de măsuri fiind de două săptămâni.

Ministrul Energiei a precizat, în ceea ce privește reducerea consumului, că România are o marjă de eroare mai mare decât în celelalte țări membre UE.

”Referitor la economisirea energiei electrice, Comisia a venit cu propunerea de a exista, nu voluntar, ci obligatoriu, în perioada orelor de vârf de consum, cu prețuri foarte mari, o posibilitate de reducere a energiei electrice. Din punct de vedere tehnic, se discută cum ar putea fi implementat la nivel de stat membru fiecare lucru. Desigur, la noi în România cred că avem o marjă de manevră mult mai mare decât celelalte state. Cred că în continuare la noi, atât în zona casnică, cât și non-casnică, instituții publice, cred că e loc, de exemplu, de schimbarea corpurilor de iluminat care nu sunt eficiente, cu corpuri eficiente de iluminat, ceea ce e posibil ca în celelalte state membre acest lucru să fie făcut deja”, a explicat Virgil Popescu.

Ministrul Energiei a declarat că o parte din măsurile adoptate în OUG 119 se regăsesc și în propunerea Comisiei Europene în ceea ce privește situația energiei electrice.

”Am prezentat punctul de vedere al României cu privire la lucrurile care trebuie făcute în piața de energie electrică. Susținem plafonarea prețului gazului natural, decuplarea prețului gazului natural de prețul energiei electrice. Principala cauză a prețului mare la energie electrică în Europa este prețul mare al gazului natural, mai ales a celui din Federației Rusă, manipulat în sensul creșterii artificiale. Taxarea lanțului a fost prezentată vinerea trecută. Am observat faptul că o mare parte din măsurile pe care noi l-am adoptat în OUG 119 s-au regăsit și în propunerea comisiei și a colegilor din alte state. De asemenea o  propunere similară cu a noastră privind limita de tranzacție a energiei electrice a fost propusă și de către Grecia cu privire la gazul natural. Am încercat să facem împreună cu colegii greci un paralelism să ne susținem reciproc. Reuniune s-a închis cu concluzii care au cumulat toate propunerile statelor membre. Urmează ca în perioada următoare să se discute un nou text consolidat astfel încât, pe data de 30 septembrie, când va fi cel mai probabil convocată o nouă ședință să avem un text finalizat” , a afirmat Virgil Popescu.

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite