Miniștrii UE resping propunerea de plafonare a preţului gazelor ruseşti

0
Publicat:

Miniștrii energiei din UE nu au ajuns la un acord privind plafonarea prețului gazului rusesc. Țările care importă cantități mari se tem că Rusia va reacționa prin oprirea tuturor fluxurilor de gaze, aruncându-le în recesiune.

Uniunea Europeană a propus plafonarea preţului gazelor ruseşti, Foto: Arhivă Adevărul
Uniunea Europeană a propus plafonarea preţului gazelor ruseşti, Foto: Arhivă Adevărul

Miniştrii Energiei din Uniunea Europeană au respins vineri propunerea privind plafonarea preţului gazelor ruseşti, dar au însărcinat Bruxelles-ul să elaboreze propuneri, în câteva zile, pentru a limita veniturile producătorilor de energie care nu utilizează gaze naturale şi pentru a ajuta firmele de energie să rămână pe linia de plutire, transmite Reuters.

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarant, săptămâna trecută, că Moscova va opri complet livrările către Europa, dacă s-ar aplica un plafon de preţ pentru gazele ruseşti. Astfel, în cadrul Consiliului de vineri, unele ţări, care încă primesc gaze ruseşti, au spus că nu sunt dispuse să rişte să piardă această aprovizionare.

Ungaria s-a opus plafonării

Potrivit datelor TASS, Ungaria a fost una dintre țările care s-au opus introducerii unui plafon maxim al prețului plătit pentru gazele naturale importate din Rusia la reuniunea miniștrilor.

Plafonarea prețurilor este o sancțiune energetică ascunsă. Am spus clar că noi nu suntem dispuși să negociem sancțiuni energetice”, a scris ministrul de Externe ungar, Peter Szijjarto, pe pagina sa de Facebook, cu referire la faptul că guvernul de la Budapesta anunțase încă de pe 24 august că nu este dispus nici măcar să stea la masa discuțiilor în ceea ce privește impunerea unor noi sancțiuni energetice împotriva Rusiei.

Mai devreme în cursul zilei, în timp ce se afla în drum spre Bruxelles, Szijjártó afirmase că planul propus de Comisia Europeană este „cu totul împotriva intereselor ungare” și că ar duce la o oprire imediată a tuturor exporturilor de gaze naturale pe care Rusia le face.

Ministrul italian al Tranziţiei Ecologice, Roberto Cingolani, a declarat că 15 state UE s-au exprimat în favoarea unui plafon generalizat al preţurilor pentru toate importurile de gaze. Dar alte ţări, inclusiv Ţările de Jos, şi-au exprimat îndoielile.

Nu aş spune că a existat un sprijin larg pentru un plafon (pentru preţul gazelor)”, a declarat, la rândul său, secretarul de stat olandez pentru industriile extractive, Hans Vijlbrief.

România susţine plafonarea

România a susţinut, în cadrul Consiliului Energiei, măsuri precum plafonarea preţului gazelor ruseşti, dar și existenţa unei platforme pentru achiziţia în comun a gazelor în UE, a transmis Ministerul Energiei.

Cu privire la măsurile de intervenţie pe termen scurt, România susţine o abordare echitabilă faţă de toate statele membre. Plafonarea preţului la gazul natural la nivelul UE, inclusiv la cel importat din Rusia, este susţinută de mai multe state membre, inclusiv de către România şi ar putea contribui semnificativ la reducerea volatilităţii pieţei europene. În acest sens, România a subliniat importanţa activării Platformei Energetice Europene pentru achiziţia în comun a gazelor naturale astfel încât să se asigure o distribuţie echitabilă a volumelor suplimentare de gaze şi LNG atrase către UE", se arată într-un comunicat al Ministerului Energiei.

În cadrul Consiliului, ministrul Energiei, Virgil Popescu, a susţinut și adoptarea la nivel european a modelului utilizat în Peninsula Iberică de decuplare a preţului gazului natural de cel al energiei electrice. Măsura ar contribui la reducerea preţului de ofertare a energiei electrice pe piaţă. 

Vorbind după discuțiile de urgență de la Bruxelles, comisarul UE pentru energie, Kadri Simson, a spus că „nimic nu este decis” cu privire la propunerile de reducere a veniturilor Rusiei.

Simson a apărat planul plafonului ca fiind rezonabil. „Contextul acestei măsuri este că Rusia obține profituri uriașe prin manipularea și limitarea, în mod artificial, a ofertei pentru a crește prețurile. Iar plafonul ar reduce aceste profituri”, a spus oficialul reporterilor vineri.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite