Ciucă, avertisment pentru miniștri privind PNRR: Ultima ședință până la care puteți rezolva jaloanele e cea de pe 21 septembrie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul le-a atras atenția miniștrilor că vrea terminarea tuturor jaloanelor și țintelor din PNRR, pentru trimestrul 3, până săptămâna următoare, fiind deja în întârziere față de ce-și propusese.

Nicolae Ciucă le-a dat termen-limită miniștrilor pentru rezolvarea jaloanelor din T3 FOTO Gov.ro
Nicolae Ciucă le-a dat termen-limită miniștrilor pentru rezolvarea jaloanelor din T3 FOTO Gov.ro

Liderul de la Palatul Victoria le-a amintit colegilir din Guvern că un lucru convenit încă din vară era ca pentru trimestrul 3, data la care vor fi aprobate jaloanele și țintele este 15 septembrie, ceea ce nu s-a întâmplat.

„Mâine este ziua de 15 septembrie și sunt deja o parte din jaloane și ținte neîndeplinite. Am înțeles că au fost și sunt așteptate aspectele necesare a fi coordonate cu Comisia, care nu au venit. Vreau să vă spun cât se poate de clar. Următoarea ședințăp de Guvern va fi online, vineri, în care vom aproba jaloanele și țintele care vin coordonate și discutate cu Comisia. Ultima ședință de Guvern până la care aveți de rezolvat problema e cea de săptămâna viitoare, pe 21”, a precizat șeful Guvernului.

Evoluția punctuală a PNRR, la secret

După cum scria și „Adevărul” săptămâna trecută, instituțiile Guvernului nu mai vor să transmită detalii despre îndeplinirea obiectivelor din PNRR în cursul unui trimestru, fiind preferată raportarea doar după bifarea lor, o dată la trei luni.

Guvernul și-a schimbat atitudinea la 180 de grade în ceea ce privește comunicarea stadiului îndeplinirii jaloanelor și țintelor din PNRR. Dacă până la jumătatea anului, Ministerul Proiectelor și Investițiilor Europene, instituție coordonatoare a implementării PNRR, dar și Guvernul per ansamblu veneau cu detalii la cerere despre obiectivele dintr-un trimestru, acum structurile Executivului nu mai vor să dea nicio lămurire despre stadiul reformelor. 

În trimestrul 3 din 2022, Guvernul are de îndeplinit 24 de obiective. Potrivit informațiilor „Adevărul”, la 1 septembrie, Cabinetul avea bifate mai puțin de zece ținte și jaloane. Așa că a făcut solicitări pentru răspunsuri oficiale. „MIPE va comunica stadiul îndeplinirii țintelor și jaloanelor după încheierea fiecărui trimestru”, a fost răspunsul oficial dat de MIPE.

Stadiul îndeplinirii țintelor și jaloanelor asumate prin Planul Național de Redresare și Reziliență este comunicat la finalul fiecărui trimestru. Îndeplinirea acestor angajamente reprezintă o preocupare permanentă a Guvernului și a premierului Nicolae-Ionel Ciucă având în vedere importanța acordată PNRR, mecanism de finanțare și de implementare a unor reforme asumate și prin Programul de Guvernare”, a fost răspunsul dat de Biroul de presă al Guvernului, în urma întrebărilor adresate purtătorului de cuvânt al Cabinetului Ciucă, Dan Cărbunaru.

Cerința din vară

Pe 18 august, Nicolae Ciucă revenea cu un avertisment făcut și în spatele ușilor închise: nu va aproba pe ultima sută de metri jaloane și ținte, până în prezent fiind nevoie de ședințe peste ședințe la finalul lui decembrie, martie și iunie, când se terminau trimestrele. 

Ceea ce doresc să mai subliniez este să aveți în vedere că în perioada imediat următoare să nu pierdem din lista de priorități țintele și jaloanele din PNRR. Mai avem o lună, pentru că așa cum am spus la finele lunii iunie, în acest trimestru închidem jaloanele la jumătatea lunii septembrie. În ultimele două ședinte de Guvern. Nu vom aproba, eu nu voi aproba niciun fel de jalon sau țintă. Ca atare vă rog să rețineți acest aspect.”, a fost avertismentul lui Ciucă.

După trimestrul 3, în ultima parte a anului Guvernul va avea cele mai dificile trei luni de până acum privind PNRR, fiind pe agendă peste 50 de jaloane și ținte.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite