Guvernul ține la secret evoluția PNRR. Ciucă a cerut îndeplinirea obiectivelor până la mijlocul lui septembrie

0
Publicat:

Instituțiile Guvernului nu mai vor să transmită detalii despre îndeplinirea obiectivelor din PNRR în cursul unui trimestru, fiind preferată raportarea doar după bifarea lor, o dată la trei luni.

Guvernul nu mai vrea să dea detalii despre obiectivele din PNRR FOTO Gov.ro
Guvernul nu mai vrea să dea detalii despre obiectivele din PNRR FOTO Gov.ro

Guvernul și-a schimbat atitudinea la 180 de grade în ceea ce privește comunicarea stadiului îndeplinirii jaloanelor și țintelor din PNRR. Dacă până la jumătatea anului, Ministerul Proiectelor și Investițiilor Europene, instituție coordonatoare a implementării PNRR, dar și Guvernul per ansamblu veneau cu detalii la cerere despre obiectivele dintr-un trimestru, acum structurile Executivului nu mai vor să dea nicio lămurire despre stadiul reformelor. 

În trimestrul 3 din 2022, Guvernul are de îndeplinit 24 de obiective. Potrivit informațiilor „Adevărul”, la 1 septembrie, Cabinetul avea bifate mai puțin de zece ținte și jaloane. Așa că a făcut solicitări pentru răspunsuri oficiale. „MIPE va comunica stadiul îndeplinirii țintelor și jaloanelor după încheierea fiecărui trimestru”, a fost răspunsul oficial dat de MIPE. 

„Preocupare permanentă”

Prin urmare, „Adevărul” a contactat și Guvernul, în căutarea unui răspuns mai clar. „Stadiul îndeplinirii țintelor și jaloanelor asumate prin Planul Național de Redresare și Reziliență este comunicat la finalul fiecărui trimestru. Îndeplinirea acestor angajamente reprezintă o preocupare permanentă a Guvernului și a premierului Nicolae-Ionel Ciucă având în vedere importanța acordată PNRR, mecanism de finanțare și de implementare a unor reforme asumate și prin Programul de Guvernare”, a fost răspunsul dat de Biroul de presă al Guvernului, în urma întrebărilor adresate purtătorului de cuvânt al Cabinetului Ciucă, Dan Cărbunaru.

Până în prezent, MIPE transmitea răspunsuri detaliate, cu stadiul unui jalon sau al unei ținte, precum și structura responsabilă de îndeplinirea acestora. De altfel, și unele răspunsuri pe fiecare trimestru în parte ridică semne de întrebare. „De asemenea, toți coordonatorii de reforme și investiții au depus la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, conform calendarului, documentele pentru toate jaloanele și țintele cu termen pe 30 iunie 2022. Acestea au fost transmise Comisiei Europene și se află, în prezent, în proces de validare cu Comisia”, precizează MIPE cu referire la trimestrul 2. Mai precis, cu termene-limită până la 30 iunie. În acest caz, de exemplu, avem problema Legii avertizorului de integritate, care nu fost adoptată definitiv, fiind încă în procedură parlamentară, la Camera Deputaților. 

Avertismentul lui Ciucă

Pe 18 august, Nicolae Ciucă revenea cu un avertisment făcut și în spatele ușilor închise: nu va aproba pe ultima sută de metri jaloane și ținte, până în prezent fiind nevoie de ședințe peste ședințe la finalul lui decembrie, martie și iunie, când se terminau trimestrele. 

Ceea ce doresc să mai subliniez este să aveți în vedere că în perioada imediat următoare să nu pierdem din lista de priorități țintele și jaloanele din PNRR. Mai avem o lună, pentru că așa cum am spus la finele lunii iunie, în acest trimestru închidem jaloanele la jumătatea lunii septembrie. În ultimele două ședinte de Guvern. Nu vom aproba, eu nu voi aproba niciun fel de jalon sau țintă. Ca atare vă rog să rețineți acest aspect.”, a fost avertismentul lui Ciucă.

După trimestrul 3, în ultima parte a anului Guvernul va avea cele mai dificile trei luni de până acum privind PNRR, fiind pe agendă peste 50 de jaloane și ținte.

PoliticăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite