Cioloş, despre „Cuminţenia Pământului“: Statul român se află într-o situaţie de „acum ori niciodată“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prim-ministrul României, Dacian Cioloş, a afirmat, într-un comentariu pe Facebook, faptul că, în ceea ce priveşte achiziţia sculpturii „Cuminţenia Pământului“, statul român se află într-o situaţie de „acum ori niciodată“.

Prim-ministrul României a scris un mesaj pe pagina personală de facebook în care îndeamnă românii să pună umărul la susţinerea strângerii sumei necesare pentru cumpărarea „Cuminţeniei Pământului“.

„Suntem săraci, dar cu această operă de artă a lui Brâncuşi (care s-a inspirat din străfundul Sufletului Neamului Românesc) e 'acum sau niciodată'. Dacă statul nu-şi exercită acum dreptul de preempţiune, riscă să piardă sculptura din proprietate pentru totdeauna şi atunci am fi şi mai... săraci.. Cred că avem datoria să încercăm tot ce ne stă în putinţă să ne păstrăm valorile. Cele vii, dar şi cele patrimoniale", a scris prim-ministrul pe contul său de Facebook, într-un comentariu la o postare pe această temă de miercuri seară. 

De asemenea, premierul a dat asigurări că negocierea preţului lucrării „a fost făcută de profesionişti, oameni care cunosc foarte bine piaţa de artă a lucrărilor lui Constantin Brâncuşi, experţi recunoscuţi la nivel internaţional“. 

Dacian Cioloş a anunţat că sunt şanse foarte mari ca statul român să reintre în posesia "Cuminţeniei Pământului" a lui Constantin Brâncuşi.„Azi, echipa de negociere condusă de ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu, s-a pus de acord cu proprietarii operei de artă pentru un preţ de 11 milioane de euro, pentru care statul îşi poate exercita dreptul de preempţiune. Guvernul va pune o parte din sumă, iar pentru restul intenţionăm să organizăm o subscripţie publică“, a mai spus Cioloş.

Ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu, a anunţat că proprietarii „Cuminţeniei Pământului“, opera lui Constantin Brâncuşi, s-au înţeles cu Guvernul pentru a vinde lucrarea. Costul tranzacţiei se ridică la 11 milioane de euro. 5 milioane vor veni de la bugetul de stat, iar restul din donaţiile românilor.

Cumintenia Pamantului FOTO Mediafax

[<a href="//storify.com/Alinavasile/cumintenia-pamantului" target="_blank">View the story "Cuminţenia Pământului, disputata lucrare a lui Brâncuşi" on Storify</a>]

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite