„Cuminţenia Pământului“ va fi cumpărată de Guvern. Cât vom plăti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vlad Alexandrescu, ministrul Culturii, în studioul Adevarul Live Foto: Eduard Enea
Vlad Alexandrescu, ministrul Culturii, în studioul Adevarul Live Foto: Eduard Enea

Ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu, a anunţat că proprietarii „Cuminţeniei Pământului“, opera lui Constantin Brâncuşi, s-au înţeles cu Guvernul pentru a vinde lucrarea. Costul tranzacţiei se ridică la 11 milioane de euro. 5 milioane vor veni de la bugetul de stat, iar restul din donaţiile românilor.

UPDATE ”Lucrarea lui Constantin Brâncuşi va rămâne în circuitul public şi va putea fi admirată de toţi românii şi de toţi turiştii străini”, acesta este marele beneficiu pe care cumpărarea sculpturii ”Cuminţenia pământului” o aduce culturii române, spune ministrul Vlad Alexandrescu, într-o declaraţie pentru agenţia de presă News.ro, precizând că oficialii români au reuşit, la capătul unei negocieri strânse, să se asigure că opera lui Brâncuşi va aparţine României. ”Au fost circa 30 de argumente. Toate foarte puternice. Am pus în joc ce am avut mai bun pentru a-i convinge”, a precizat, miercuri seară, ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu, pentru News.ro.

„Proprietarii «Cuminţeniei Pământului», lucrarea lui Constantin Brâncuşi, au acceptat oferta de achiziţie propusă de comisia de negociere mandatată de Guvernul României pe care am condus-o, în valoare de 11 milioane de euro. Din această sumă, Guvernul României va plăti 5 milioane de euro, iar pentru restul ei, Ministerul Culturii va lansa o subscripţie publică naţională. Detaliile campaniei de subscripţie vor fi anunţate în perioada următoare“, a anunţat, pe Facebook, ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu. 

Realizată în 1907, "Cuminţenia Pământului", alături de opere precum "Sărutul" şi "Rugăciunea" marchează cea mai apreciată perioadă de creaţie a lui Constantin Brâncuşi. "Cuminţenia Pământului" este o operă cu un trecut încărcat, fiind cumpărată în 1911 de inginerul şi iubitorul de artă Gheorghe Romaşcu chiar de la artist. Lucrarea a fost confiscată abuziv, în 1957, de conducerea comunistă a Muzeului de Artă şi retrocedată după 51 de ani şi un proces îndelungat al familiei colecţionarului cu actualul Muzeu Naţional de Artă al României.

„Cuminţenia Pământului“

image
Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite