Ciolacu: Serviciile publice, bisericile și Metrorex trebuie incluse în ordonanța privind plafonarea prețurilor la energie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Șeful PSD a anunţat că va propune modificarea OUG pe energie, pentru că omite plafonarea și compensarea prețului pentru serviciile publice și întreprinderile mari. USR a lansat mai multe acuzații. 

Ciolacu anunță amendamente la ordonanța privind plafonarea prețurilor la energie FOTO: INQUAM PHOTOS
Ciolacu anunță amendamente la ordonanța privind plafonarea prețurilor la energie FOTO: INQUAM PHOTOS

Șeful PSD, Marcel Ciolacu, a explicat că serviciile publice, bisericile şi Metrorex trebuie să beneficieze de plafonarea şi compensarea preţurilor la energie, fapt pentru care va propune, în Parlament, amendarea ordonanţei aprobată zilele trecute de Guvern.

„Sunt ferm convins că vom face amendamente şi discuţii în coaliţie. Instituţiile de cult nu au fost prinse, bisericile, ceea ce este o eroare. Sunt ferm convins că atât colegii mei, cât şi colegii din coaliţie vom completa ordonanţa. Serviciile publice - iarăşi a fost o scăpare majoră. Ar duce la o creştere a preţurilor în progresie la preţul apei pentru că majoritatea apei vine prin pompare. Trebuie să vedem impactul la Ministerul Finanţelor. Indiferent cât de mult ar trebui să suporte bugetul, nu putem lăsa la o escaladare a preţurilor la serviciile publice. Este şi Metrorex care primeşte o subvenţie de la statul român, prin Ministerul Transporturilor, adică ne furăm singuri căciula. Creşte subvenţia, mai bine intervii tu stat şi vezi cum faci cu preţul la energie", a declarat Marcel Ciolacu, conform Agerpres

Potrivit sursei citate, liderul PSD a dat şi exemplul serviciilor publice de transport cu troleibuze şi tramvaie care trebuie să beneficieze de prevederile ordonanţei şi a subliniat că amendarea acesteia reprezintă o prioritate a actualei sesiuni parlamentare. 

PSD nu va vota moțiunea simplă împotriva ministrului Energiei

„Am evitat mereu să fiu penibil şi ipocrit, ca şi om politic. Ceea ce face USR acum, nu am nicio reţinere să vă spun, sunt nişte ipocriţi. Aplaudau precum focile când s-a liberalizat preţul la energie şi noi spuneam că nu e bine, că poate ar fi bine să ducem încă un an de zile să rămânem cu reglementare”, a spus șeful PSD, potrivit Agerpres

Liderul social-democrat a mai susținut că „singurul lucru notabil după liberalizarea preţurile la energie e că au apărut iarăşi băieţii deştepţi din energie, iar astăzi vin cu o moţiune simplă împotriva domnului Virgil Popescu”.

„Sub nicio formă eu nu pot să îndemn pe colegii mei să voteze o moţiune iniţiată, culmea, de către cei care au împins spre această liberalizare a preţurilor. Nu am cuvinte nici de laudă pentru fostul guvern de dreapta, dar cred că ne interesează mai mult viitorul", a conchis Ciolacu.

Ciolacu: Ca o țară să intre în recesiune sunt doi indicatori: inflația și șomajul. În România nu există șomaj

Preşedintele PSD şi al Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, a declarat marţi, la Buzău, că România are şansa de a trece mult mai uşor peste crizele economice, având în vedere investiţiile care se realizează în prezent.

Liderul PSD a amintit de proiectele de infrastructură şi a subliniat că în mandatul actualului ministru al Transporturilor, social-democratul Sorin Grindeanu, s-a atins un record absolut al contractelor semnate, în valoare de 4,7 miliarde euro.

Drulă, acuzații dure în cazul Metrorex

Preşedintele USR, Cătălin Drulă, acuzat că este în ceea ce privește Metrorex este vorba despre „prostie sau hoţie” .

Drulă a explicat că Metrorex nu poate beneficia de ultima ordonanță adoptată de Guvern pentru plafonarea și compensarea prețurilor la energie, întrucât nu sunt incluse întreprinderile mari. 

Președintele de partid a mai acuzat că timp de mai multe luni de zile, când era în vigoare vechea ordonanță, conducerea Metrorex nu a știut că instituția intră pe lista beneficiarilor, plătind un preț mult mai mare. 

„După câteva luni în care au plătit degeaba 8 milioane lei în plus pe lună, prin vară au revenit către furnizor cu rugămintea să le recalculeze facturile la tariful plafonat pentru că ei şi-au dat seama că trebuiau să beneficieze de aceasta. Bineînţeles că banii daţi în plus înapoi de la furnizor nu i-au mai văzut şi întreaga situaţie are un aspect litigios”, a mai susținut Drulă. 

Potrivit fostului ministru al Transporturilor, Metrorex are acum o datorie mai mare cu 25 de milioane de lei și ar putea ajunge să plătească în septembrie 3000 lei/MWh, ceea ce, potrivit șefullui USR, înseamnă o factură lunară la curent „de 40-50 de milioane de lei”, în condițiile în care „anul trecut plăteau 6 milioane de lei pe lună”

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite