Ciolacu: România a reușit să se profileze ca un actor regional responsabil, cu o situație politică și economică stabilă

0
Publicat:

Premierul României a precizat, în discursul său de la Forumul de Afaceri al Inițiativei celor Trei Mări, că statele trebuie să se gândească de acum la reconstrucția Ucrainei, precum și extinderea UE, o aluzie la primirea inclusiv a Rep. Moldova în proiectul european.

Premierul României, Marcel Ciolacu FOTO X Marcel Ciolacu/Arhivă personală
Premierul României, Marcel Ciolacu FOTO X Marcel Ciolacu/Arhivă personală

 „Astăzi, Inițiativa Trei Mări a devenit un scut pentru apărarea viitorului cetățenilor noștri, pentru apărarea economiilor noastre și, mai ales, pentru apărarea securității noastre!Acum este clar pentru toată lumea că invazia ilegală și total nedreaptă a Rusiei în Ucraina ne cheamă pe toți să fim mult mai uniți, mult mai dedicați apărării valorilor democratice și - cu toții - solidari în construirea unei economii puternice în zonă, a unei economii care să ne unească și să ne întărească și mai mult”, a afirmat premierul Marcel Ciolacu.

Am încercat aici, în România, să urmărim îndeplinirea acestor deziderate. Nu a fost un lucru ușor! Știți cu toții, v-ați confruntat și dumneavoastră cu toate problemele provocate de pandemie, de criza energetică și umanitară în urma războiului ilegal declanșat de Rusia.Am investit - și vom continua să investim - în drumurile, căile ferate și porturile noastre. Acest lucru ne va ajuta economiile și va garanta inclusiv faptul că cerealele ucrainene ajung pe piețele din întreaga lume! În fața eforturilor Rusiei de a ține Republica Moldova ostatică, am fost un canal vital pentru aprovizionarea cu energie, am menținut deschise rețelele de transport și am oferit sprijin politic constant vecinilor noștri, tot români”, a completat șeful Guvernului.

Primirea refugiaților ucraineni

Am fost în prima linie a apărării NATO și, bineînțeles - la fel ca dumneavoastră - am primit cu brațele deschise refugiații ucraineni (... )Sunt multe lucruri de făcut împreună! Trebuie să acționăm rapid și hotărât pentru a investi în infrastructura noastră colectivă. Acest lucru ne va consolida regiunea și va contribui la diminuarea decalajelor și în contextul multiplelor provocări pe care le traversăm. Trebuie să interconectăm regiunea pe zona de infrastructură, economic, apărare comună și digital și să maximizăm astfel potențialul regional! Puterea economică este esențială pentru securitatea noastră și pentru construirea unei mai mari reziliențe regionale!În acest sens, vreau să evidențiez, potențialul oferit de Dunăre și Marea Neagră pot fi piloni centrali  în dezvoltarea regiunii noastre. Vă invit să continuăm implementarea proiectelor în curs, considerăm prioritare proiectele de infrastructură rutieră și feroviară – Via Carpathia și Rail2Sea, și să identificăm noi proiecte de anvergură, menite să dezvolte regiunea”, a subliniat Marcel Ciolacu.

Astăzi, lupta se dă pentru a opri violența și opresiunea asupra vecinului nostru. Dar, știm cu toții că, în ceea ce privește viitorul, acesta trebuie să includă reconstrucția Ucrainei și extinderea Uniunii Europene, respectiv către Republica Moldova, Ucraina și Balcanii de Vest. Nu cred că este prea devreme să ne gândim la modul în care putem face acest lucru, începând cu rolul jucat de statele noastre în reconstrucția Ucrainei.Proiectul comun regional de viitor este să ne asigurăm că, în această zonă a Europei, suntem capabili să ne purtăm singuri de grijă, să ne dezvoltăm împreună în Uniunea Europeană, să ne consolidăm rolul în NATO, să trecem peste diferențe și să asigurăm pacea și stabilitatea regiunii.România este un factor de stabilitate regională și poate - împreună cu statele partenere din acest format - să contribuie nu doar la securitatea regiunii, ci și la dezvoltarea ei”, a mai punctat liderul de la Palatul Victoria.

Sunt pe deplin convins că fundamentul politico-economic al Inițiativei îl reprezintă cooperarea eficientă dintre sectorul guvernamental și cel privat. Doar așa vom putea fructifica potențialul enorm de creștere economică al regiunii Celor Trei Mări.Și spun acest lucru pentru că acest potențial este, într-adevăr, imens. Cele treisprezece state participante la Inițiativă reprezintă o piață de peste 120 milioane de persoane. În ansamblu, regiunea are un potențial de investiții în infrastructură, energie și digitalizare de peste 1.000 de miliarde de euro.Iar dovada clară a importanței pe care România o acordă Inițiativei, atât politic, cât și economic, este faptul că, de la crearea acestei platforme de cooperare, România organizează pentru a doua oară Summit-ul politic și Forumul de afaceri al Inițiativei Celor Trei Mări”, a completat premierul României.

România, recomandată pentru investiții

Susținerea companiilor private în proiectele de afaceri dezvoltate sub egida Forumului stă mărturie a implicării noastre concrete. Suntem parte a unei regiuni deosebit de dinamice din punct de vedere economic și investițional, iar cifrele creșterii economice anuale confirmă acest lucru. Economia României este din ce în ce mai integrată în piața internă a UE. Mai mult, țara noastră a reușit să se profileze ca un actor regional responsabil, cu o situație politică și economică stabilă, în pofida recentelor evoluții geopolitice complexe. Toate marile agenții internaționale de rating au atribuit economiei românești ratinguri suverane cu nivel recomandat pentru investiții. (...) Ne dorim ca Forumul de Afaceri organizat astăzi să contribuie la transpunerea în realitate a obiectivelor și proiectelor strategice ale Inițiativei celor Trei Mări. Este cu siguranță nevoie de investiții în domeniile prioritare ale Inițiativei: conectivitate regională în asigurarea transportului rapid de bunuri și servicii; energie regenerabilă, în acord cu standardele de protecție a mediului; utilizarea tehnologiilor inteligente; creșterea securității cibernetice.Toate acestea sunt domenii în care expertiza partenerilor strategici ai Inițiativei – Statele Unite ale Americii, Comisia Europeană, Germania – este esențială”, a conchis premierul României.  

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite