Ciolacu vrea rezolvarea rapidă a problemei burselor: S-a ajuns ca elevii cu nota 2 să primească burse de merit

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul Marcel Ciolacu a afirmat că situația elevilor cu nota 2 care primesc burse de merit este total anormală și nu poate fi acceptată în continuare, fiind cerute soluții de la ministra Ligia Deca și de la sindicatele din învățământ.

Marcel Ciolacu prezent la ședința de Guvern. Foto: Inquam Photos
Marcel Ciolacu prezent la ședința de Guvern. Foto: Inquam Photos

În cadrul ședinței de Guvern de astăzi, Marcel Ciolacu a afirmat că a discutat cu ministrul Educației Ligia Deca și cu sindicatele de învățământ pentru a rezolva cât mai repede situația burselor școlare, care conform declarațiilor sale, ar trebui să reprezinte performanța școlară a elevilor, nu să fie un înlocuitor pentru bursele sociale.

Am văzut situaţia total anormală, prin care s-a ajuns ca elevii de nota 2 să primească burse de merit. Acest lucru nu poate fi acceptat în continuare”, a subliniat liderul de la Palatul Victoria.

 „Am avut o discuție cu doamna ministru Ligia Deca și cu Sindicatele din învățământ și sperăm cât mai repede să avem o soluție prin care bursa de merit să reflecte performanța școlară și să fie o distincție foarte clară între bursa de merit și bursele sociale, care au destinație în primul și în primul rând pentru a reduce abandonul școlar”, a declarat Marcel Ciolacu.

Ordin scris în mod deficitar

Situația anormală a burselor este rezultatul Ordinului ministrului Educaţiei din 8 septembrie 2023, care prevede ca 30% din numărul elevilor fiecărei clase să beneficieze bursă de merit, conform AGERPRES. Inspectorul şcolar general al Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) Botoşani, Bogdan Suruciuc, a declarat miercuri că această situație a dus la oferirea burselor de merit și elevilor din școlile din medii defavorizate, care au încheiat anul școlar cu media 2 sau care nu au susținut Evaluarea Națională.

De asemenea, Ordinul Ministerului Educației îi defavorizează colegiile performante, acolo unde elevii cu media 9,40 nu primesc burse de merit. Cuantumul bursei de merit în anul școlar 2023-2024 este de 450 lei/lună.  

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite