Ciolacu: Palatul Victoria intră în reabilitare de anul viitor. Guvernul se va muta într-un corp de clădire la Parlament / Ce se întâmplă cu Vila Lac 1

0
Publicat:

Palatul Victoria, sediu al Guvernului, va intra în reabilitare de anul viitor, urmând ca activitatea Executivului să se desfăşoare într-un corp de clădire din Palatul Parlamentului, a anunţat premierul Marcel Ciolacu.

Guvernul își va muta activitatea la Parlament FOTO Arhivă
Guvernul își va muta activitatea la Parlament FOTO Arhivă

Potrivit Agerpres, premierul României a subliniat, înaintea şedinţei de vineri a Guvernului, că reabilitarea actualului sediu al Executivului va fi făcută din fonduri europene.

Pe de altă, premierul Marcel Ciolacu a punctat faptul că reabilitarea imobilului Vila Lac 1, estimată la 56 de milioane de euro, nu reprezintă o prioritate şi nu va aproba acest demers, având în vedere că suma este una mare.

Într-o hotărâre de guvern publicată în transparență decizională pe site-ul Secretariatului General al Guvernului,  Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației propune alocarea a 280 de milioane de lei Companiei Naționale de Investiții, societate aflată în subordinea sa, pentru consolidarea și modernizarea Vilei de protocol Lacul 1, locul consacrat de întâlnire pentru negocierile partidelor politice.

Investițiile sunt argumentate de către Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrație ca fiind extrem de importante deoarece Vila Lac 1 a ajuns într-o stare avansată de degradare.

Regia Autonomă de Administrare a Patrimoniului Protocolului de Stat (RAAPPS), care în prezent supraveghează Vilele Lac 2 și 3, unde locuiesc președinții României, va fi principalul beneficiar al investiției, care este programată să se deruleze în doi ani și care va implica sume aproximativ egale de bani. Toate fondurile sunt obținute prin intermediul MDLPA de la buget.

Explicațiile pentru renovare

Datorită vechimii elementelor constructive (structură, instalații), și a elementelor de finisaj, s-au constatat deficiente majore de ordin estetic si funcțional la nivelul construcțiilor, al instalațiilor și al spațiilor exterioare, acestea conducând la un consum ridicat de resurse financiare și logistice pentru întreținerea și chiar neutilizarea pe termen lung a unora dintre zonele imobilului afectat. În prezent, imobilul funcționează în regim de avarie necesitând eforturi mari din partea instituțiilor statului pentru a se asigura pe de-o parte desfășurarea efectivă a activităților de reprezentare și protocol, dar și pentru asigurarea pazei și integrității fizice a demnitarilor care participă la aceste activități.

Pentru întreținerea spațiului se consumă importante resurse financiare și logistice. Imobilul – atât la interior cât și la exterior – continuă să se degradeze și necesită din ce în ce mai multe resurse financiare pentru întreținere. Clădirea administrativă principală – Corp C4 este una dintre cele mai reprezentative vile de reprezentare și protocol, fiind dotată cu spații de cazare, săli de conferință și evenimente, birouri spații de utilizate în cadrul activităților de protocol la nivel înalt.

În zonele principale de protocol deficiențele sunt evidente – degradări și fisuri ale elementelor de panotări, infiltrații și exfolieri ale finisajelor pereților și plafoanelor, degradare majoră a tâmplariei din aluminiu eloxat existentă, pierderi principale de căldura prin zonele vitrate de tâmplarie, degradări/infiltrații la nivelul plafoanelor radiante etc. Zona de cazare este nefuncțională, apartamentele principale au degradări majore la nivelul finisajelor, grupuri sanitare degradate cu intervenții aparente, neetanseități ale tâmplariei existente, mirosuri persistente ale finisajelor vechi”, menționează sursa citată.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite