Ciolacu: Nu a fost niciun scandal privind numirea lui Abrudean / Cine ia decizia privind noul secretar general al Guvernului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul României a negat faptul că ar există tensiuni sau un scandal PSD-PNL privind refuzul numirii lui Mircea Abrudean în funcția de secretar general al Guvernului, fiind de părere că împreună cu șeful liberalilor va găsi soluția potrivită.

Marcel Ciolacu, prim-ministrul României FOTO Inquam Photos/Octav Ganea
Marcel Ciolacu, prim-ministrul României FOTO Inquam Photos/Octav Ganea

Sunt ferm convins că împreună cu domnul președinte al Senatului o să găsim soluția cea mai bună. Din punctul meu de vedere nu a fost niciun scandal”, a declarat Marcel Ciolacu, întrebat de ce s-a ajuns în situația refuzării numirii lui Mircea Abrudean, fost șef al Cancelariei premierului Ciucă și fost secretar general-adjunct al SGG, în funcția de secretar general al SGG. Anterior, funcția de secretar general a fost ocupată de Marian Neacșu.

Chestionat dacă există tensiuni în Coaliție, Ciolacu a răspuns glumind: „Mi-am luat tensiunea de dimineață. E normală. Nu există nicio tensiune. Sunt lucruri normale cândse construiește o echipă”.

Întrebat când se va lua decizia și de către cine, Marcel Ciolacu a subliniat: „Decizia îmi aparține mie și domnului președinte Nicolae Ciucă”

Mizele funcției de secretar general

Numirea liberalului Mircea Abrudean în funcția de secretar general al Guvernului este primul subiect care a încins spiritele în Coaliție de la instalarea noului cabinet, după ce Marcel Ciolacu a respins propunerea PNL. Şefii de partide vor relua discuţiile miercuri.

Deputatul PNL Pavel Popescu a acuzat într-o postare pe Facebook că șeful PSD refuză numirea lui Mircea Abrudean (PNL) în funcţia de secretar general al Guvernului, subliniind că reprezintă „o încălcare gravă a protocolului”. Imediat, liderii PNL s-au reunit în ședință, decizia fiind să insiste pentru numirea lui Abrudean, potrivit surselor „Adevărul”.

Cea mai apăsată reacție pe subiect dinspre liberali a fost cea a lui Rareș Bogdan, prim-vicepreședintele formaţiunii menționând că opoziția PSD ar fi “o jignire” şi că “există nişte linii roşii pe care PNL le are”. De cealaltă parte, surse PSD au declarat pentru Adevărul că Abrudean nu ar fi „întrunit punctajul necesar pentru a putea fi considerat un partener”. Mai mult, unele reticenţe ar avea legătură cu tentative ale liberalului de racolare a unor primari sub diferite promisiuni.  

Contactat de „Adevărul”, social-democratul Gabriel Zetea a afirmat că numirea în funcţia de şef al SGG este atributul premierului, chiar dacă funcţiile au fost împărţite politic.

„Vorbim de principalul colaborator al prim-ministrului într-un guvern. Când nu există o compatibilitate între prim-ministru și secretarul general al guvernului este o problemă”, a susținut Zetea, menţionând că are convingerea că cele două partide „vor identifica o altă propunere sau vor trece peste acest moment”.  

În ultimele două cabinete ale coaliției PSD-PNL au fost făcute mai multe modificări privind atribuțiile secretarului general al Guvernului și cele ale şefului cancelariei premierului, în ultimele coaliţii cele două posturi având rolul să contrabalanseze puterea politică a prim-ministrului. 

De altfel, miza numirii unui om la şefia Secretariatului General al Guvernului are legătură și cu viitoare agenție care va controla companiile cu capital de stat, potrivit unor surse politice. Șefii acestei agenții vor fi numiți de premier la propunerea secretarului general al Guvernului.

De asemenea, şeful SGG este cel care dirijează activitățile de organizare şi fluxul de documente de la nivelul Guvernului. 

PoliticăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite