Mizele funcţiei care a încins spiritele în Coaliţia de guvernare

0
Publicat:

Numirea liberalului Mircea Abrudan în funcția de secretar general al Guvernului este primul subiect care a încins spiritele în Coaliție de la instalarea noului cabinet, după ce Marcel Ciolacu a respins propunerea PNL. Şefii de partide vor relua discuţiile miercuri.

Funcţia de secretar general a încins spiritele în Coaliţie FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Funcţia de secretar general a încins spiritele în Coaliţie FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

Deputatul PNL Pavel Popescu a acuzat într-o postare pe Facebook că șeful PSD refuză numirea lui Mircea Abrudean (PNL) în funcţia de secretar general al Guvernului, subliniind că reprezintă „o încălcare gravă a protocolului”. Imediat, liderii PNL s-au reunit în ședință, decizia fiind să insiste pentru numirea lui Abrudean, potrivit surselor „Adevărul”.

Blocaj în Coaliție

Cea mai apăsată reacție pe subiect dinspre liberali a fost cea a lui Rareș Bogdan, prim-vicepreședintele formaţiunii menționând că opoziția PSD ar fi “o jignire” şi că “există nişte linii roşii pe care PNL le are”. De cealaltă parte, surse PSD au declarat pentru Adevărul că Abrudean nu ar fi „întrunit punctajul necesar pentru a putea fi considerat un partener”. Mai mult, unele reticenţe ar avea legătură cu tentative ale liberalului de racolare a unor primari sub diferite promisiuni.  

Contactat de „Adevărul”, social-democratul Gabriel Zetea a afirmat că numirea în funcţia de şef al SGG este atributul premierului, chiar dacă funcţiile au fost împărţite politic.

„Vorbim de principalul colaborator al prim-ministrului într-un guvern. Când nu există o compatibilitate între prim-ministru și secretarul general al guvernului este o problemă”, a susținut Zetea, menţionând că are convingerea că cele două partide „vor identifica o altă propunere sau vor trece peste acest moment”.  

Ca urmare a situaţiei create, Nicolae Ciucă şi Marcel Ciolacu s-au întâlnit luni pentru a dezbate subiectul, însă şeful PNL nu a putut să-l convingă pe prim-ministru să îl numească pe Abrudean, urmând ca o nouă discuţie să aibă loc miercuri, au declarat surse politice pentru Adevărul.

Miza funcției de secretar general al Guvernului

În ultimele două cabinete ale coaliției PSD-PNL au fost făcute mai multe modificări privind atribuțiile secretarului general al Guvernului și cele ale şefului cancelariei premierului, în ultimele coaliţii cele două posturi având rolul să contrabalanseze puterea politică a prim-ministrului. 

De altfel, miza numirii unui om la şefia Secretariatului General al Guvernului are legătură și cu viitoare agenție care va controla companiile cu capital de stat, potrivit unor surse politice. Șefii acestei agenții vor fi numiți de premier la propunerea secretarului general al Guvernului.

De asemenea, şeful SGG este cel care dirijează activitățile de organizare şi fluxul de documente de la nivelul Guvernului. 

Potrivit unor surse citate de Digi24, liberalii sunt nemulțumiți că Marcel Ciolacu i-a dat vicepremierului Marian Neacșu atribuții de a aviza toate deciziile cu impact bugetar, în PNL considerându-se o „preluare ostilă” a ministerului Finanțelor, care, la rotativă, a revenit formaţiunii conduse de  Nicolae Ciucă.

Precedentul în numirea propunerii PSD

Probleme similare au existat și la instalarea Cabinetului Ciucă. La acel moment, fostul premier liberal Florin Cîțu s-a opus numirii lui Marian Neacșu ca secretar general al Guvernului, solicitând verificarea legalităţii numirii, dat fiind că social-democratul a avut o condamnare pentru conflict de interese, pentru care a fost ulterior reabilitat.

Șeful PSD a dat atunci asigurări privind seriozitatea și eficacitatea lui Neacșu. Marcel Ciolacu a subliniat atunci că sprijină numirea acestuia în funcția de secretar general al Execuutivului, precizând că subiectul condamnării este depășit din punct de vedere juridic și nici nu apare în cazier.  

Cine este Mircea Abrudean

Mircea Abrudean a fost şef al Cancelariei premierului în guvernul condus de Nicolae Ciucă, având sprijinul PNL Cluj şi fiind considerat un apropiat al europarlamentarului Daniel Buda şi al primarului Emil Boc. În guvernul Cîţu a fost adjunct al şefului SGG. 

Potrivit declaraţiei de avere din 2022, aferentă anului 2021, Abrudean a câştigat peste 250.000 lei, venituri peste ale celui care îi era şef la momentul respectiv, Nicolae Ciucă. Pentru aceeaşi perioadă, fostul premier raportase putin peste 166.000 lei.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite