Ciolacu, după întâlnirea cu Zelenski: L-am asigurat că Ucraina poate conta pe România

0
Publicat:

Premierul României s-a întâlnit cu președintele Volodimir Zelenski, aflat în prima sa vizită oficială în țara noastră. Ciolacu l-a asigurat pe președintele ucrainean că „Ucraina poate conta pe România”.

Marcel Ciolacu și Volodimir Zelenski FOTO: Twitter
Marcel Ciolacu și Volodimir Zelenski FOTO: Twitter

„Cei doi demnitari au avut un schimb de opinii privind demersurile comune pentru îmbunătățirea conectivității transfrontaliere între România și Ucraina și au agreat accelerarea proiectelor de infrastructură în vederea dublării capacității de tranzit prin porturile românești de la Dunăre și Marea Neagră, de la 2 milioane de tone, la 4 milioane de tone, pentru exporturile ucrainene”, se arată într-un comunicat de presă al Guvernului.

Marcel Ciolacu a subliniat în timpul discursului său importanța dialogului coordonat dintre România, Ucraina, Republica Moldova, Comisia Europeană și Statele Unite ale Americii pe tema interconectivității.

„Șeful Executivului a arătat deschiderea părții române pentru continuarea și aprofundarea acestui format de dialog, ca urmare a concluziilor rezultate din discuțiile de la Galați (11 august) și Constanța (15 septembrie)”, se arată în comunicat.

Totodată, premierul a reconfirmat sprijinul politic și practic al României pentru procesul de aderare a Ucrainei la Uniunea Europeană, în vederea obținerii până la finalul acestui an a deciziei de deschidere a negocierilor de aderare, respectiv cel de apropiere a Ucrainei de Alianța Nord-Atlantică, prin operaționalizarea deciziilor Summit-ului NATO de la Vilnius.

„Șeful Guvernului a reamintit preocupările României privind protecția drepturilor persoanelor aparținând minorității române din Ucraina. În context, a reluat solicitarea ca autoritățile ucrainene să recunoască, în cel mai scurt timp, inexistența așa-numitei limbi moldovenești”, precizează sursa citată.

La rândul său, președintele Volodimir Zelenski a prezentat, pe larg, nevoile imediate ale Ucrainei, în contextul apropierii sezonului rece, precum și în perspectiva procesului de reconstrucție.

„Președintele Ucrainei a subliniat aprecierea deosebită a statului și poporului ucrainean pentru sprijinul deosebit de consistent al României și a făcut trimitere, în mod special, la sprijinul acordat de țara noastră pentru refugiații ucraineni, precum și în vederea facilitării exporturilor de cereale ucrainene”, se precizează în comunicatul de presă al Guvernului.

Marcel Ciolacu l-a asigurat pe președintele Zelenski ca Ucraina poate conta pe România, potrivit unui mesaj postat de premier pe X.

„L-am asigurat pe Volodimir Zelenski că Ucraina poate conta pe România pe termen lung. Suntem fermi în protejarea inițiativei coridoarelor de solidaritate europene și colaborăm îndeaproape cu partenerii noștri din UE și SUA”, a subliniat premierul României.

PoliticăPartenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite