Ciolacu, după discuțiile cu UDMR și minoritățile naționale: Până acum nu avem un nu hotărât

0
Publicat:

Premierul susține că nu a primit un „nu hotărât” în urma discuțiilor cu reprezentanții UDMR și minoritățile naționale pe tema măsurilor fiscale pentru care Guvernul dorește să își asume răspunderea.

Marcel Ciolacu, premierul României FOTO: Inquam Photos
Marcel Ciolacu, premierul României FOTO: Inquam Photos

Marcel Ciolacu a precizat că nu au fost impuse amendamente din partea UDMR și minorităților naționale: „A fost o informare, nu avem înţelegeri. Am stat cu grupurile de vorbă şi urmează să decidem. (...) Până acum nu avem un nu hotărât. Nu au fost amendamente impuse".

La discuțiile cu UDMR și minoritățile naționale au participat, alături de premierul Ciolacu, și ministru Finanțelor și vicepremierul Marian Neacșu.

Solicitările UDMR

Președintele UDMR este de părere că mai multe prevederi ar trebui să dispară din pachetul de măsuri fiscale pe care Guvernul dorește să își asume răspunderea. UDMR are astfel o serie de solicitări pentru a nu semna moțiunea de cenzură împotriva Executivului.

„Legat de asumarea măsurilor legate de autoritățile locale. Aici am spus să ținem cont de principiul autonomiei locale. Nu poți interveni de la centru să spui ce au voie și ce nu au voie. Cât să cheltuie pe sport, pe cultură, pe religie. Acel procent trebuie să dispară din proiect. Nu poți să impui cât la sută să dai pe activități. Electoratul trage la răspundere autoritățile locale, nu Ministerul de Finanțe”, a precizat Kelemen Hunor, după întâlnirea cu premierul Ciolacu.

Președintele UDMR susține că nu se pot stabili criterii de performanță de la nivel central pentru instituțiile autorităților locale: „Este atributul autorităților locale să stabilească aceste criterii. Pentru aleșii locali nu ai cum să stabilești tu criterii de la nivel central și am spus că trebuie să dispară din proiect această prevedere”.

O altă condiție pusă de UDMR face referire la instituțiile de cultură.

„Instituțiile de cultură trebuie să fie exceptate de la comasare, dacă au mai puțin de 50 de angajați, fiindcă asta ar însemna că nu înțelegi fenomenul cultural, nu înțelegi cum funcționează instituțiile de cultură, nu înțelegi cum funcționează muzeele, bibliotecile, teatrele.  Nu poți comasa Ansamblul folcloric cu Biblioteca Județeană”, a adăugat șeful UDMR.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite