Revoltă contra măsurilor bugetare. Lider sindical: Milioane de persoane vor avea venituri mai mici. Vor pierde și 25% din salariu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Proiectul de lege privind măsurile din sectorul bugetar este criticat nu doar de Opoziția politică, ci și de sindicate, care atrag atenția că va avea loc o diminuare a veniturilor, în cazul unor bugetari fiind vorba de până la 25%.

Coaliția e criticată pentru măsurile privind bugetarii FOTO Mediafax
Coaliția e criticată pentru măsurile privind bugetarii FOTO Mediafax

Mai mulți lideri sindicali au venit cu critici la adresa proiectului de lege care conține și prevederile din sectorul bugetar. Dumitru Costin, liderul Blocului Național Sindical a precizat că la ultima creștere a salariului minim guvernanții le-au zis sindicaliștilor că prevederea privind neimpozitarea a 200 de lei din salariu ar putea fi de un an, însă nici măcar acest aspect nu a fost respectată.

Creșterea salariului minim va aduce mai multe venituri la stat”, a precizat, din start, Costin. „Concluzia e una singură: milioane de indivizi vor avea venituri mai mici. Pe zona bugetară pentru unele categorii social-profesională, impactul va fi consistent. Unii vor pierde și 25% din venitul net”, a subliniat liderul BNS, într-o intervenție la Antena 3.

Tot Dumitru Costin susține că sectorul alimentar va fi afectat prin faptul că nu vor mai fi date tichete de masă sub formă de bani puși pe card sau bonuri, ci vor fi dați cash, ceea ce poate duce la cheltuirea discreționară a lor.

Puzderia de secretari de stat nu am creat-o noi. Plus o armată de consilieri la acești secretari de stat și miniștri”, a mai punctat Dumitru Costin

Și Bogdan Șchiop, de la Federația Sindicatelor din Administrația Publică, a criticat proiectul de lege. „Nu știm și nu suntem siguri că aceste măsuri vor avea impactul scontat. Nu înțelegem cât de mult vor fi economii la cheltuielile statului.  Vedem reducerea posturilor, se anunță cu surle și trâmbițe (...) foarte multe instituții funcționează cu deficit de personal. Vă dau exemplul instituțiile care lucrează cu accesarea și implementarea fondurilor europene. În adm locală sunt locuri vacante pentru că s-au interzis angajările”, a afirmat Șchiop, tot la Antena 3.

Organizare de miting

De altfel, Federația PUBLISIND, afiliată BNS, a anunțat un miting, joi, cu cu minim 1.500 de sindicaliști în față la Ministerul Finanțelor, „care vor protesta contra măsurilor de austeritate abuzive ce vor intra în vigoare pe baza unui proces nedemocratic, lipsit de transparență și care demonstrează evitarea dialogului și a partenerilor sociali, denumit „angajarea răspunderii Guvernului”.

Potrivit acestora, efectele angajării răspunderii pe legi va duce la:

- Radierea unor funcții / posturi din instituții publice care oricum au deficit de personal cronic

- Disponibilizări din instituțiile publice dezintegrate prin comasare/desființare

- Tăierea sporurilor pentru ore suplimentare și ore lucrate în zilele de repaus și sărbători legale

- Tăierea voucherelor de vacanță

- Tăieri de sporuri pentru condiții de muncă, fără ameliorarea condițiilor

- Tăieri de cuantumuri la indemnizații de hrană / norme de hrană / tichete de masă

- Amânarea plății drepturilor salariale restante obținute prin hotărâri judecătorești

Proiectul de lege, publicat marți

Ministerul Finanțelor a publicat marți proiectul de lege privind măsurile fiscale și bugetare, fiind luate o serie de măsuri pentru a strânge noi venituri la stat, precum și pentru a face ecnomii, prin limitarea unor venituri. De asemenea, vor fi desființate și numeroase posturi din administrația publică.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite