Ciolacu, despre propunerea PNL de a reduce CAS cu 5%: „Nu cred că este sustenabil.” Care ar fi impactul bugetar

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Inquam Photos/ George Calin
FOTO: Inquam Photos/ George Calin

Marcel Ciolacu susţine că propunerea liberalilor de reducere a CAS cu 5% nu este o măsură sustenabilă pentru că statul intervine deja pentru a spijini financiar populaţia în contextul scumpirilor din sectorul energetic. Potrivit social-democratului, reducerea contribuţiilor sociale ar avea un impact bugetar de 20 de miliarde de lei.

Întrebat miercuri, la Parlament, ce părere are despre amendamentul depus de liberali care vizează reducerea contribuţiei sociale de la 25% (cât este în prezent) la 20%, preşedintele PSD a transmis:

„Am văzut şi eu punctul de vedere al sindicatelor şi al partenerilor sociali că nu este oportună o reducere a CAS, dar i-am cerut ministrului de Finanţe să ne dea impactul bugetar, care este în jur de 20 de miliarde. Ţinând cont de intervenţia pe energie, nu cred că este sustenabil, dar cei care l-au propus poate au o soluţie miraculoasă. Îl aşteptăm pe domnul Cîţu în coaliţie sa ne spună de unde găsim finanţare”.

Totodată, social-democratul a comentat şi majorarea contribuţiei la Pilonul II de pensii începând din 2024, măsură pe care liberalii ar vrea să o aplice de la 1 iulie anul acesta: „Este parte in jaloanele PNRR. Ne-am angajat la nişte reforme. Culmea, nu s-a angajat PSD, ci PNL. Acum vor să le modifice”.

Deputatul PNL Gheorghe Pecingina a anunţat, marţi, că a depus împreună cu mai mulţi liberali amendamente la proiectul de lege pentru modificarea Codului Fiscal care au rolul „de a oferi sprijin real angajaţilor”, prin diminuarea CAS şi majorarea contribuţiei la Pilonul II de pensii. Măsura reducerii CAS a fost intens susţinută de preşedintele PNL, Florin Cîţu, în ultima vreme, însă nu a fost agreată de toţi partenerii din coaliţia de guvernare. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite