Mai mulţi deputaţi liberali au depus amendamente la legea Codului Fiscal pentru scăderea CAS cu 5%: 317 lei în buzunarul românilor cu salariul mediu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Facebook/ Gheorghe Pecingina
FOTO: Facebook/ Gheorghe Pecingina

Deputatul PNL Gheorghe Pecingina a anunţat, marţi, că a depus împreună cu mai mulţi liberali amendamente la proiectul de lege pentru modificarea Codului Fiscal care au rolul „de a oferi sprijin real angajaţilor”, prin diminuarea CAS şi majorarea contribuţiei la Pilonul II de pensii.

„Am depus, alături de colegii mei liberali, amendamente la proiectul de lege 35/2022, în cadrul Comisiei pentru muncă şi protecţie socială, care au rolul de a oferi un sprijin real şi efectiv angajaţilor, prin eliminarea suprataxării contractelor individuale de muncă, dar şi de a oferi o mai mare sustenabilitate Pilonului II de pensii”, a scris Gheorghe Pecingina, marţi, pe Facebook.

Potrivit deputatului liberal, primul amendament modifică Legea privind Codul fiscal şi propune diminuarea CAS cu 5 procente, de la 25%, cât este în prezent, la 20%. „Ne propunem, astfel, să creştem veniturile nete ale tuturor angajaţilor, eliminând taxarea excesivă a contractelor de muncă. Diminuarea veniturilor aferente bugetului asigurărilor sociale de stat va fi compensată prin transferuri de la bugetul de stat, ca urmare a unei colectări mai bune a veniturilor”, a explicat liberalul.

Totodată, Gheorghe Pecingină a transmis că al doilea amendament propus modifică Legea privind fondurile de pensii administrate privat, crescând procentul pentru contribuţiile individuale la fondurile de pensii din Pilon II, la 4,75%, faţă de 3,75%, cât este în prezent.

„Mărirea punctului procentual cu 1% are ca scop oferirea unor remitenţe mai mari la împlinirea vârstei legale de pensionare. Totodată, transferurile mai mari la fondurile de pensii administrate privat, vor asigura un volum investiţional mai mare în economia românească şi costuri mai mici de finanţare a deficitului bugetar”, mai arată liberalul. 

Potrivit postării de pe pagina liberalului, măsurile propuse ar aduce aproximativ 317 lei în plus în buzunarul românilor care au salariul mediu. 

Măsura reducerii CAS a fost intens susţinută de preşedintele PNL, Florin Cîţu, în ultima vreme, însă nu a fost agreată de toţi partenerii din coaliţia de guvernare. 

„Ceea ce noi trebuie să facem şi să ne gândim este cum să creştem veniturile românilor, al tuturor românilor, nu doar ale celor de la stat. Rămân la ideea că cea mai bună măsură, acum, este o reducere a contribuţiilor. Asta ar însemna venituri mai mari imediat pentru toţi românii, toţi cei angajaţi şi ar ajuta în această situaţie în care cresc preţurile. Alte măsuri nu ar face decât ca pe termen scurt să corecteze cumva lucrurile, dar pe termen lung vor crea mai multe probleme”, a declarat Florin Cîţu, în urmă cu o săptămână.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite