Ciolacu: Aceasta barieră Schengen a ajuns să reprezinte, cu adevărat, ultima rămăşiţă a divizării Europei

0
Publicat:

Premierul Marcel Ciolacu a afirmat în cadrul evenimentului organizat cu ocazia Zilei Unității Germane, că bariera spațiului Schengen a ajuns să reprezinte azi ultima rămășiță a divizării Europei, mulțumind Germaniei pentru sprijinul constant privind aderarea României. 

FOTO Guvernul României
FOTO Guvernul României

„Suntem azi membri cu drepturi depline ai Uniunii Europene şi ai NATO. Ne bucurăm de consecinţele apartenenţei la comunitatea de valori occidentale: dezvoltare economică, un trai mai bun pentru cetăţenii noştri, mai multă securitate. Datorăm o parte din aceste realizări sprijinului constant oferit de Germania”, a declarat premierul Marcel Ciolacu la evenimentul organizat în Bucureşti, de Ziua Unităţii Germane, mulțumind pentru susținerea dată aderării României la Schengen. 

Potrivit premierului României, „aceasta barieră Schengen a ajuns să reprezinte, cu adevărat, ultima rămăşiţă a divizării Europei”.

Marcel Ciolacu a subliniat că „Germania este cel mai important partener comercial al României şi al doilea investitor în economia noastră. Schimburile comerciale au depăşit anul trecut 40 miliarde de euro. Peste 25.000 de firme cu capital german sunt înregistrate în România şi contribuie la dezvoltarea ţării noastre. Există încă un potenţial semnificativ neexploatat pentru creşterea şi diversificarea comerţului bilateral şi a investiţiilor”.

„Este important să valorificăm oportunităţile create de remodelarea comerţului internaţional, de transformarea digitală şi tranziţia verde şi să ne adaptăm împreună la economia viitorului. Forumul Economic Româno-German organizat zilele trecute la Berlin este un excelent exemplu pentru modul în care putem stimula în continuare relaţiile economice bilaterale. Mulţumesc partenerilor germani pentru ocazia de a ne întâlni şi discuta proiecte de noi parteneriate în sectoare strategice. Doamnelor şi domnilor, Valoarea relaţiilor româno-germane este amplificată şi de puntea umană realizată de comunitatea românească din Germania şi de cea germană din România”, a mai precizat Ciolacu.

„Noi obişnuim să spunem că «omul sfinţeşte locul»! Cred că acest proverb românesc este foarte potrivit şi pentru reprezentanţii celor două comunităţi care, prin activităţile desfăşurate, asigură o legătură emoţională puternică între ţările noastre. Distinse gazde, doamnelor şi domnilor, Ca oameni de stat, trebuie să răspundem cu promptitudine provocărilor istoriei. Aşa cum a spus cancelarul Scholz anul trecut, imediat după agresiunea ilegală a Rusiei împotriva Ucrainei, lumea trece printr-o mişcare tectonică epocală. Este un punct de cotitură care ne obligă să regândim nu doar strategiile noastre de securitate, ci şi pe cele de dezvoltare economică şi de infrastructură”, a arătat șeful Guvernului României. 

Premierul a mai arătat că „împreună cu Germania şi cu celelalte state cu valori similare, România a contribuit masiv la eforturile de sprijin multidimensional pentru Ucraina” și „tot împreună, trebuie să dăm direcţia noii epoci”.

„Să ne consolidăm postura de apărare pe flancul estic al NATO! Să modelăm arhitectura europeană astfel încât să includă şi celelalte state cu aspiraţii europene, pe baza meritelor proprii! Să reconfigurăm infrastructura critică astfel încât să fim mai puţin dependenţi de energie sau de tehnologii provenite din spaţii cu risc strategic. Şi să contribuim la diminuarea sărăciei globale prin furnizarea de hrană către zonele defavorizate ale lumii! Pentru toate aceste proiecte de anvergură, ştim că putem conta pe Germania. Şi o spun aici, felicitându-vă încă o dată cu ocazia Zilei Unităţii Germane: să fiţi siguri că şi Germania poate conta pe România”, a conchis şeful Executivului.

PoliticăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite