Ciolacu: „Nu o să accept ca Nehammer să fie ipocrit şi să umilească românii”. Noi detalii despre atacarea unui veto al Austriei la CJUE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, luni seara, că atât timp cât este prim-ministru nu o să accepte ca românii să fie în continuare „umiliţi” de cancelarul Austriei, Karl Nehammer, prin opoziţia asupra intrării României în Schengen, menţionând că poziţia acestuia este de „neacceptat".

Karl Nehammer, cancelarul Austriei, se opune aderării României la Schengen FOTO Profimedia
Karl Nehammer, cancelarul Austriei, se opune aderării României la Schengen FOTO Profimedia

Ciolacu punctat, din nou, că dacă în decembrie Austria îşi va folosi din nou dreptul de veto împotriva României, va ataca la Curtea Europeană de Justiţie şi va cere Consiliului European, Comisiei Europene, Parlamentului European să se alăture în acest proces.

Categoric. În primul rând ce nu înţelege Austria sau cred că înţelege foarte bine - şi aţi văzut că poporul austriac înţelege mai bine decât politicul în acest moment. Ceea ce face cancelarul Nehammer este de neacceptat. În primul rând, şi eu, în funcţie de prim-ministru, şi domnia sa suntem trecători. Ai drept de veto. Comisia Europeană, Consiliul European, Parlamentul European au făcut o recomandare că România merită acest lucru de 10 ani, a îndeplinit absolut toate cerinţele tehnice. Ai drept de veto, dar trebuie să-l justifici. De aceea am şi spus: eu, cât timp sunt prim-ministru, nu o să accept ca domnul cancelar să fie ipocrit şi să umilească în continuare românii şi România", a afirmat Marcel Ciolacu, la Antena 3 CNN, întrebat dacă confirmă informaţia potrivit căreia România ar bloca participarea Austriei la reuniunile NATO, doi ofiţeri austrieci aşteptând de luni întregi acreditarea la Alianţă, iar accesul lor este întârziat de România care a cerut timp de gândire.

Premierul a subliniat că, „de fapt, România ţine spatele frontului din Ucraina".

Critici pentru Viena

În timp ce România respectă toate sancţiunile împotriva Rusiei, toate fără excepţie, în timp ce România ajută Republica Moldova să nu mai fie dependentă de Rusia, şi în acest moment vă pot spune de câteva săptămâni Republica Moldova este independentă în ceea ce priveşte gazul rusesc, tu, Austria, eşti o ţară neutră, nu cheltui un euro pentru înzestrarea armatei. România îşi măreşte alocarea din PIB de la 2% la 2,5% ca să ţină în acest moment, să descurajeze ceea ce doreşte să facă Rusia. Şi tu vii ca un ipocrit şi spui că România nu are drept în Schengen, fără să justifici deloc veto-ul tău”, a adăugat Ciolacu.

Liderul de la Palatul Victoria a mai susţinut că Austria „în continuare cumpără gaze şi petrol din Rusia”, de aproape 7 miliarde de euro, de când a pornit războiul.

Din punctul meu de vedere, sunt bani pe care Putin îi foloseşte în economia rusească, mai departe în susţinerea războiului din Ucraina, bani murdari, bani pătaţi. Dar tu vii, cu toate că toată lumea demonstrează că nu e nicio migraţie prin teritoriu, 2% - 3% trec prin România, tu vii şi spui: 'Domnule, eu mă opun'. Eu voi ataca, ca şi Guvern, dacă în decembrie Austria îşi va folosi din nou veto-ul, voi ataca la Curtea de Justiţie Europeană. Mai mult, voi cere Consiliului European, Comisiei Europene, Parlamentului European să fie parte, împreună cu România, în acest proces. România pierde minimum 2% din PIB prin neaderarea la spaţiul Schengen", a mai spus premierul.

Fără sancțiuni economice Austriei

Ciolacu a menţionat că România nu va impune sancţiuni economice Austriei, ci respectă sancţiunile impuse Rusiei.

„Austria nu le respectă. (...) Nu poţi să vii să-mi spui, după ce accepţi Croaţia, că România şi Bulgaria mai trebuie să aştepte", a conchis premierul.

PoliticăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite