Cine se bate pentru scaunul de șef al Camerei Deputaților

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Funcția de președinte al Camerei Deputaților a rămas vacantă după ce Marcel Ciolacu a fost numit săptămâna trecută premier al României. Potrivit surselor „Adevărul” pentru această funcție se bat mai mulți membri ai PSD, decizia fiind la actual premier.

Cine ar putea prelua funcția de șef al Camerei Deputaților FOTO: Shutterstock
Cine ar putea prelua funcția de șef al Camerei Deputaților FOTO: Shutterstock

Printre numele care vehiculează pentru funcția de președinte al Camerei Deputaților se numără Alfred Simonis, Daniel Suciu, Natalia Intotero, Alexandra Presură sau Rodica Nassar. Decizia privind viitorul șef al Camerei este în mâna lui Marcel Ciolacu, iar Parlamentul doar va da un vot pe numele ales de actualul premier.

Decizia este una dificilă pentru Ciolacu deoarece acesta trebuie să jongleze astfel încât să şi  mulțumească taberele regionale, dar nici să ofere prea multă putere unui posibil rival în partid. Funcția de președinte al Camerei Deputaților reprezintă a treia funcția stat, o poziție importantă și care odată cu trecerea timpului poate deveni o contrapondere la cea pe care o are Marcel Ciolacu.

În discuțiile din interiorul PSD se află mai multe nume, atât de bărbați, cât și de femei. Prima persoana este Daniel Suciu, în prezent vicepreședinte al Camerei Deputaților. Deputatul provine din Bistrița Năsăud, județ controlat de Radu Moldovan (șef de CJ pentru al treilea mandat).

A doua variantă este Alfred Simonis. Surse social-democrate susțin că acesta e cel mai influent om din partid la nivel parlamentar, fiind cel care controlează ce se întâmplă la nivel legislativ. Problema este că Simonis vine din filiala Timiș, acolo unde organizația deja are un ministru și vicepremier, adică pe Sorin Grindeanu.

Trei femei pe lista lui Ciolacu

Pe lista din PSD se află și trei nume de femei. Este vorba despre Natalia Intotero, președinte al Comisiei de Învățământ din Camera Deputaților, Alexandra Presură, secretar al Camerei, și Rodica Nassar, deputat PSD. 

Șefa Comisiei de Învățământ, deputată de Hunedoara, Intotero a figurat în ultimii ani prin cei mai puternici donatori ai partidului, susținând formațiunea cu sume generoase. Alexandra Presură, aleasă pe listele PSD Dolj, este sprijinită în politică de cuplul Claudiu Manda – Lia Olguța Vasilescu.

În ceea ce o privește pe Rodica Nassar, aceasta este cea care a controlat întotdeauna filiala PSD Sector 2, fiind un nume vechi în partid. Deputata nu a dorit să iasă de-a lungul timpului în evidență, însă a fost ofertată și pentru portofoliu pentru Sănătate.

Interimat asigurat de Alfred Simonis

Deputatul Alfred Simonis a demisionat miercuri din funcția de preşedinte de grup al deputaților PSD și este persoana care a preluat funcția de președinte interimar al Camerei Deputaților până în luna septembrie, când deputații vor trebui să îl voteze pe viitorul șef al Camerei.

Pentru a putea prelua interimatul, Simonis și-a dat demisia din funcția de președinte de grup al deputaților social-democrați și a fost numit vicepreședinte al Camerei Deputaților. Mai exact, deputatul PSD va fi vicepreședinte cu atribuții de președinte până la următoarea sesiune parlamentară, care va începe în septembrie.

De asemenea, o modificare o reprezintă și numirea lui Lucian Bode în funcția de vicepreședinte al Camerei Deputaților. Președintele PNL a anunțat miercuri că în ședința grupurilor parlamentare ale PNL s-a decis ca Lucian Bode să preia funcția de vicepreședinte, în locul lui Florin Roman.

Marcel Ciolacu și-a depus demisia din funcția de președinte al Camerei Deputaților la Biroul Permanent, miercuri, 14 iunie. Biroul Permanent al Camerei Deputaților a luat act de demisia acestuia din funcția în aceeași ședință în care Alfred Simonis și Lucian Bode au fost numiți în funcție.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite