Cine se încălzește pentru funcția de ministru al Finanțelor după rotativă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Apropierea momentului în care PSD va da premierul, iar în Coaliție vor fi schimbate unele ministere, a dus la începerea discuțiilor despre cel care ar putea ocupa portofoliul Finanțelor, liberalii având mai multe variante.

Partidul condus de Ciucă va trebui să-și găsească un ministru al Finanțelor FOTO Inquam Photos
Partidul condus de Ciucă va trebui să-și găsească un ministru al Finanțelor FOTO Inquam Photos

Cea mai „vânată” funcție este cea de ministru al Finanțelor, portofoliu care în condițiile unui Guvern condus de un social-democrat va deveni esențială, pentru că: i) este portofoliu avizator, adică orice act normativ trebuie să treacă pe la acest minister; ii) gestionează visteria țării și își dă acordul plățile care merg către instituții, dar este și responsabilul de elaborarea bugetului. Iar la final de 2023 e făcut bugetul pentru 2024, an cu patru rânduri de alegeri.

Primul care a precizat că nu ar refuza funcția, dacă partidul ar stabili că el e bun de ministru, a fost Lucian Heiuș, șeful ANAF. „Orice om care lucrează în administrație sau care are o activitate politică își dorește să fie ministru. E firesc să aibă acest obiectiv”, a afirmat șeful ANAF. Heiuș a mai fost propus ca ministru în primul Cabinet Cîțu, echipă care nu a mai apucat votul din Parlament, după ce fostul premier a renunțat la nominalizare înainte de plenul comun din februarie 2020.

Al doilea liberal care, la rândul său, e gata să preia portofoliul Finanțelor, e Sebastian Burduja, actual ministru al Digitalizării și președinte al PNL Sector 1. „Întodeauna voi face ceea ce Partidul Național Liberal și ceea ce guvernul în sine consideră că este mai bine și voi răspunde prezent la orice apel unde cred că pot să-mi ofer concursul”, a afirmat Burduja, întrebat într-un interviu de la DIGI24. De asemenea, a precizat că până o eventuală discuție pe tema a ceea ce se va întâmpla în mai 2023, el este preocupat de mandatul său de ministru la Digitalizare.

Varianta gândită de Ciucă

Potrivit informațiilor „Adevărul”, la vârful PNL este luat în calcul în primul rând Bogdan Huțucă, președintele Comisiei de buget-finanțe din Camera Deputaților și lider al PNL Constanța. Acesta ar fi preferat în momentul de față de premierul Nicolae Ciucă, fiind văzut un liberal echilibrat și serios. Numele lui Huțucă a mai fost vehiculat și în perioada în care șef de partid la PNL era Ludovic Orban, însă a fost preferat Alexandru Nazare.

Nazare este și el considerat o variantă în interiorul partidului, dar doar dacă funcția de ministru al Finanțelor va fi revendicată de aripa din PNL din jurul prim-vicepreședintelui Iulian Dumitrescu. În cazul în care organizațiile controlate de acesta ar solicita să aibă principalul cuvânt, Nazare ar avea șanse să preia Finanțele.

PSD nu prea ar vrea schimbate ministerele

Mai mulți lideri ai PSD au transmis semnale că poate nu ar fi indicat să fie schimbați miniștrii care dețin portofoliile menționate în protocolul de colaborare între partidele Coaliției. Mai precis, să nu fie schimbat ministrul Transporturilor, dar nici al Finanțelor. PSD ar urma să preia Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, dar și pe cel al Justiției. „Adevărul” a arătat într-o analiză de zilele trecute de ce PSD ține cu dinții de portofoliul Transporturilor.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite