Cine este Marcel Ciolacu. Momente controversate din cariera viitorului premier: la vânătoare cu Hayssam și la pescuit cu Dragnea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Marcel Ciolacu a fost desemnat de către președintele României pentru funcția de premier al României. Acesta a fost votat președinte al PSD în luna august a anului 2020 și ales șef al Camerei Deputaților din noiembrie 2021.

Premierul desemnat al României are vârsta de 56 de ani, fiind născut pe 28.11.1967, este căsătorit și are un copil.

Marcel Ciolacu și-a început cariera politică în anul 1996 când a fost ales vicepreședinte al Organizației de Tineret PSD Buzău, funcție pe care a ocupat-o până în anul 2000. Ulterior, pentru următorii 10 ani, acesta a ocupat funcția de vicepreședinte al Organizației Municipale PSD Buzău și vicepreședinte al Organizației Județene PSD Buzău.

În perioada 2010-2015, acesta a fost ales președinte al Organizației Municipale PSD Buzău, urmând ca din luna mai 2015 să fie și membru al Consiliului Național al PSD.  Din noiembrie 2019 până în august 2020, Marcel Ciolacu a deținut funcția de președinte interimar al PSD, urmând ca în luna august 2020 să fie votat pentru această funcție.

18 ani de politică

Actualul președinte al PSD și-a început cariera în anul 2005, când a deținut funcția de prefect interimar al județulul Buzău pentru o lună de zile.

În perioada 2004-2005 acesta a fost, pe rând, consilier juridic în carul S.C Alcom S.R.L și director executiv în cadrul Urbis Serv S.R.L.

Cariera politică a acestuia a continuat în momentul în care a fost ales viceprimar al municipiului Buzău, în perioada 2008-2012. Ulterior, acesta a obținut două mandate de deputat de Buzău (un mandat în perioada 2012-2016 și unul în perioada 2016-2020).

Marcel Ciolacu a deținut funcția de viceprim-ministru al Guvernului României în perioada iunie 2017-ianuarie 2018, când premier era Mihai Tudose.

Din anul 2020, a fost ales deputat de Buzău, urmând ca în luna noiembrie 2021 să fie ales președinte al Camerei Deputaților.

Marcel Ciolacu a absolvit în anul 1995 Facultatea de Drept a Universității Ecologice din București. În perioada 2003-2004 a urmat un curs de management și finanțare locală în cadrul aceleași Universități. De asemenea, acesta are un curs urmat de perfecționare în domeniul securității și apărării naționale „Securitate și buna guvernare” la Colegiul Național de Apărare București și un master în managementul finanțelor publice, pe care l-a terminat în anul 2012 la SNSPA București.

Ce avere are Ciolacu

Potrivit declarației de avere din luna mai 2022, actualul premier desemnat al României are mai multe conturi curente deschise și depozite bancare la bancă din România cu sume impresionante, atât în euro, cât și în lei. De exemplu, acesta are conturi în lei cu sume de 54.677,03 de lei, 24.317.71 lei, 1.972.21 lei, 10.087.96 de lei și încă unul cu 3.315.01 lei. De asemenea, are și depozitare bancare în euro, dintre care două cu aceeași sumă (10.000.90 euro) și unul cu 10.000.68 euro.

Totodată, Marcel Ciolacu are și 4 credite la Banca Transilvania contractate în perioada 2003-2017: unul de 85.000 de euro, unul de 3.000 de lei, altul de 22.000 lei și încă unul de 10.000 de lei.

În calitate de deputat, Marcel Ciolacu primește o indemnizație de 135.178 lei pe an. Totodată, acesta primește dividende și din partea companiei LUCIA COM 94 SRL Buzău, patiseria pe care o deține alături de soția sa.

Controversele premierului desemnat

Actualul premier desemnat al României a fost unul dintre apropiaţii lui Liviu Dragnea, alături de care obişnuia să meargă la pescuit. 

Pe 26 martie 2017, Liviu Dragnea, pe atunci lider PSD, posta pe Facebook urmatorul mesaj: „În acest sfârşit de săptămână, l-am învăţat pe Sorin să pescuiască. Marea ruptură între Parlament şi Guvern a avut loc: eu am prins 17 ştiuci şi el 9? Eu cred că e foarte bine pentru un începător care nu pusese niciodată mâna pe o lansetă! La vâsle, un ecologist: Marcel Ciolacu ??“

În timpul Guvernului Tudose, Ciolacu ar fi fost numit vicepremier pentru a-i raporta lui Dragnea mişcările din Guvern, însă efectul a fost invers, trecând de partea lui Tudose.

Marcel Ciolacu ar fi condus echipa din interiorul PSD care ar fi forțat-o pe Viorica Dăncilă să își dea demisia din funcție după scorul mic al social-democraților de la alegerile prezidențiale.

Președintele PSD a fost și la un pas să se ia la bătaie cu Liviu Dragnea, în anul 2018, la finalul unei ședințe de partid. „La finalul şedinţei, când ne-am ridicat de pe scaune, Liviu Dragnea a început să se certe violent cu Marcel Ciolacu. Au ţinut-o aşa până la ieşirea din sală. Nu s-a auzit dacă s-au înjurat sau nu, dar discuţia a fost extrem de aprinsă. Au gesticulat mult. Nu s-a băgat niciun deputat PSD să-i despartă“, a relatat la acea vreme unul dintre deputaţii prezenţi la şedinţa Biroului Permananet al Camerei Deputaţilor, pentru Adevărul

Un alt scandal în care a fost implicat Marcel Ciolacu a avut loc în anul 2015, când în presă au apărut fotografii cu acesta alături de Omar Hayssam (condamnat ulterior la peste 23 de ani pentru răpirea a trei jurnaliști români în Irak, în 2005) la o partidă de vanătoare organizată de Directia Silvica Buzău. La acea vreme Marcel Ciolacu a recunoscut că pozele sunt reale, însă a precizat că sunt editate. La vânătoare ar fi participat mai multe persoane. Omar Hayssam era la vremea respectivă un apropiat al liderilor PSD.

Presa a scris la acea vreme că Ciolacu ar fi apărut pe o lista de datornici a lui Hayssam, suma vehiculată fiind de 200 de milioane de lei vechi

Potrivit presei naționale, Marcel Ciolacu a obținut după evenimentele din decembrie 1989 un certificat de „luptător remarcat pentru fapte deosebite”, însă în condiții destul de neclare. Potrivit Recorder, declarația din procesul-verbal pe baza căruia liderul PSD a obținut certificatul conține mai multe neadevăruri, iar numele său nu apare pe componența Consiliul Frontului Salvării Naționale, structura provizorie de conducere formată atunci în toate județele din țară.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite