Cine ar putea fi candidații surpriză la alegerile prezidențiale ANALIZĂ
0În pline negocieri în coaliție pentru deciderea datei alegerilor prezidențiale din acest an, unii candidați au spart deja gheața și și-au anunțat candidaturile, începând campaniile electorale. Sociologul Alfred Bulai și analistul politic Cristian Pîrvulescu au explicat pentru „Adevărul” cine ar putea fi candidații surpriză care s-ar putea lansa în cursa pentru Cotroceni.

Printre primii politicieni care și-au anunțat candidatura a fost preşedintele Partidului Naţional Ţărănesc Creştin Democrat (PNŢCD), Aurelian Pavelescu, pe 15 iunie, și liderul AUR George Simion o zi mai târziu, în cadrul unui eveniment la Arenele Romane, cu o serie de promisiuni, după ce a fost validat, în unanimitate, la congresul formațiunii.
Ulterior, și-au anunțat candidaturile fosta ministră a Justiției, fostă membră PSD, Ana Birchall, care a afirmat că va candida independent la alegerile prezidențiale, și Diana Şoşoacă, după ce a fost validată în unanimitate în şedinţa Comitetului Naţional al Partidului S.O.S. România
Iar sâmbătă, 29 iunie, USR a desemnat-o, pe actuala președintă a formațiunii, Elena Lasconi, drept candidata partidului la alegerile prezidențiale, după ce a obținut 94,32% dintre voturile delegaților la Congresul USR de la București.
De altfel, în cursa pentru prezidențiale se nuanțează tot mai mult și o posibilă candidatură a lui Mircea Geoană, sondat drept favorit în intențiile de vot ale românilor în multe sondaje. Secretarul General Adjunct al NATO, care a declarat, luna trecută, în cadrul unui interviu televizat, că „anul 2024 va fi anul independenților”, respingând o susținere din partea PSD, a fost curtat intens, recent, și de Mișcarea România Renaște, care a făcut un apel public, în cadrul unui eveniment, cerându-i să candideze oficial pentru funcția supremă în statul român.
Și deși se întrevedea inițial posibilitatea unui tandem a liderilor PSD- PNL, cei doi lideri sunt văzuți ca având șanse separat de membrii formațiunilor care îi împing tot mai mult să candideze. Iar în cazul liderului liberalilor, Nicolae Ciucă, de remarcat e că s-a lansat deja în acțiuni cu tentă electorală, precum panourile publicitare de pe autostrăzi sau anunțul privind lansarea cărții „Un ostaș în slujba țării”.
Din lista prezidențiabililor măsurați în sondaje, președintele partidului REPER, Dacian Cioloș, a anunțat că se retrage din prim-planul politicii după ce partidul său a ratat pragul electoral și n-a intrat în Parlamentul European, iar preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat joi, că formaţiunea pe care o conduce va avea un candidat la alegerile prezidenţiale din acest an. Totodată, președintele partidului Forța Dreptei, Ludovic Orban, a declarat, marți, că o candidatură a lui la alegerile prezidențiale este "naturală" pentru cariera sa politică.
Ce spun specialiștii
Însă cum nu a fost anunțată încă nici data alegerilor, în Cursa pentru Cotroceni lista s-ar putea extinde. Astfel că „Adevărul” a întrebat specialiștii „în ce măsura ar putea să mai apară un candidat surpriză în acest an”.
Sociologul Alfred Bulai consideră că există în mod sigur această posibilitate, ba mai mult, surpriza ar putea fi reprezentată de primarul general al Capitalei, Nicușor Dan sau de procurorul-șef european Laura Codruța Kövesi.
„Cu siguranță, Eu cred că sunt cel puțin două persoane care e posibil să apară în cursă, sigur nu e obligatoriu, dar care pot să perturbe. E vorba de Nicușor Dan, care până una alta este cel mai recent câștigător important al unor alegeri, că după alegerea președintelui, alegerea primarului este a doua ca mărime, ca număr de voturi. Poate ridica mari probleme pentru actorii politici. Nu înseamnă că apar peste noapte, aceste susțineri, dar este clar un personaj politic care poate schimba ecuația, așa cum în continuare consider că mulți se gândesc la o candidatură a lui Kövesi. Acestea sunt două personaje care pot schimba dramatic ecuația. Nu întâmplător a apărut doamna Kövesi,- a fost regizată, e o acțiune de PR, nu cred că are nici o legătură, cu meciul, apariția la Köln a fost un mijloc de a testa publicul în România. Există șanse ca până la alegerile din toamnă să apară și alți candidați. Nu e obligatoriu, dar nici nu trebuie să excludeți că nu ar putea să apară și alte nume”, a declarat Alfred Bulai.
Alfred Bulai: Știu și Ciucă și Ciolacu că e un cal Troian candidatura
Sociologul a explicat totodată că presiunile din partid privind candidaturile la prezidențiale pot avea motivații diverse, și că reprezintă un „cal Troian”.
„Pe de altă parte deocamdată e o chestiune simplă, Ciolacu și Ciucă, din motive diferite știu foarte bine că există un risc foarte mare ca imediat după alegerile din toamnă să se pensioneze. Dacă nu câștigă, oricum unul dintre ei nu câștigă dar asta e altă poveste, sunt dați afară din partid. Există viață și din 2025. Și la PNL și la PSD o mare parte din liderii din jurul președinților sunt oameni care își doresc să scape de ei. E simplu, dacă te duci la Cotroceni scăpăm de tine, vezi Iohannis, ne aranjăm noi aici lucrurile, dacă pierzi la Cotroceni te-am pupat, Piața Centrală, la revedere. În partide presiunile sunt și de această natură, de a schimba logica de putere din partid. Trăian Băsescu în prima fază a controlat PDL-ul, după care la revedere. Știu și Ciucă și Ciolacu că e un cal Troian candidatura, e un risc foarte mare. Că și-ar dori, da sigur, dar e una e să-ți dorești și alta e să reușești”, a precizat Alfred Bulai.
Cristian Pîrvulescu: Poate să apară un candidat independent susținut de PSD și PNL
Iar analistul politic Cristian Pîrvulescu consideră că sunt în continuare șanse ca PSD și PNL să mizeze pe un candidat independent, susținut de ambele forțe politice.
„Încă se mai poate să mai apară un candidat independent susținut de cele două partide, deși e o probabilitate mică, încă se mai poate, în încercarea de a depăși dificultățile. Tensiunile cresc între cele două partide, se vede o tensiune foarte mare la PSD și în special la gruparea din jurul domnului prim-ministru Ciolacu. Ori aceste tensiuni vor afecta atât guvernarea actuală cât și formarea coaliției, ulterior. Aceste tensiuni însă sunt un indicator clar al intenției primului ministru de a candida la prezidențiale. Speranța domniei sale era să candideze susținut de partidele coaliției, și de PNL, dar această speranță a fost spulberată de rezultatul nu excepțional de la europene, pentru că dacă era peste 50% pentru lista comună, atunci candidatul ar fi câștigat din primul tur”, a declarat Cristian Pîrvulescu.
Analistul politic a afirmat totodată că în ce privește alegerile din acest an, secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, este o necunoscută care părea înainte de acuzațiile privind plagiatul tezei de doctorat, un candidat de turul doi cu șanse să câștige.
„Marea problemă la alegerile prezidențiale este domnul Geoană care e chiar o necunoscută, acum și cu scandalul acesta (privind plagiatul n.r) nu știm ce se va întâmpla, dar știm că înainte de toate astea era un candidat de turul doi. Fiind un candidat de turul doi crea proleme și lui Ciolacu și lui Ciucă. În principiu în turul doi pot să ajungă, dacă dispare Geoană din competiție și Ciucă și Ciolacu, ceea ce complică situația în turul doi pentru Ciolacu, nu e deloc sigur că va putea mobiliza voturile. Dar dacă Ciucă sau Ciolacu intrau în turul doi cu Geoană, Geoană avea toate șansele, spuneau sondajele, să câștige. Și atunci ideal ar fi fost să câștige mandatul din primul tur, ori în momentul de față nu se poate”, a explicat Cristian Pîrvulescu.