Celulă de criză la MAE după evenimentele din Afganistan. 35 de români urmează să fie aduşi în ţară. Cîţu: „Nivelul de alertă este maxim!”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Premierul Florin Cîţu. FOTO: Inquam Photos/ Octav Ganea
Premierul Florin Cîţu. FOTO: Inquam Photos/ Octav Ganea

Premierul Florin Cîţu a anunţat că 35 de români au cerut să fie aduşi din Afganistan, urmând a se pregăti o cursă aeriană specială în vederea aducerii lor acasă. Prim-ministrul le-a cerut tuturor românilor să părăsească de urgenţă Afganistanul.

Florin Cîţu a declarat că a avut mai multe discuţii astăzi cu preşedintele Klaus Iohannis legate de situaţia din Afganistan, în urma cărora s-a decis să fie trimis un avion pentru a-i aduce acasă pe cei 35 de cetăţeni români care se află acolo.Transportul s-ar realiza fie cu un avion NATO, cu ajutorul căruia românii vor fi aduşi până în Georgia şi care ar urma să plece în curând, fie cu o aeronavă a ţării noastre.

„Am avut mai multe discuţii cu domnul preşedinte în această dimineaţă referitor la situaţia din Afganistan. În acest moment mai sunt 35 de cetăţeni români în acea zonă. I-am propus domnului preşedinte să trimitem un avion că să îi aducem acasă. În acest moment avem două variante: să trimitem un avion al NATO care trebuie să plece în curând, ori un avion al nostru care merge direct acolo. Avem o dispoziţie clară MAE ŞI MAPN să trimită un avion cât mai rapid”, a spus premierul.

De asemenea, Florin Cîţu le-a transmis tuturor românilor care se află în Afganistan şi care încă nu au luat contact cu diplomatul român din Pakistan care gestionează situaţia să contacteze cât mai repede persoana responsabilă de aducerea lor acasă. „În acest moment, nivelul de alertă este maxim. Părăşiţi imediat Afganistanul!”, a transmis Cîţu.

Nu în ultimul rând, premierul a mai adăugat că iniţial au fost 60 de români aflaţi în Afganistan. Printre cei 35 care se mai află acum în zona de criză şi care au solicitat să fie aduşi acasă se numără angajaţi ai ONU, dar şi din mediul privat. 

Talibanii au intrat duminică în capitala Kabul şi au preluat controlul Palatului Prezidenţial, după ce în ultimele săptămâni au cucerit, pe rând, principalele oraşe ale Afganistanului, în urma retragerii trupelor americane şi NATO. Preşedintele ţării, Ashraf Ghani, a anunţat că a părăsit ţara pentru a evita vărsarea de sânge. Membrii Consiliului de Securitate al ONU se vor reuni în sesiune de urgenţă luni, la ora României 17:00, pentru a discuta despre situaţia de urgenţă din Kabul.

Vezi şi: România şi peste 60 de state, declaraţie comună despre situaţia din Afganistan: Cetăţenilor afgani şi străini care doresc să plece trebuie să le fie permis să o facă

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite