Ce spune Dîncu despre șansele candidaților vehiculați pentru prezidențiale. Cum ar putea accepta PSD o comasare a alegerilor

0
Publicat:

Vasile Dîncu este de părere că în turul doi al alegerilor prezidențiale vor ajunge candidatul PSD și un candidat independent. În același timp, parlamentul este încrezător în rezultatele PSD la toate scrutinurile de anul acesta, inclusiv privind obținerea primului loc la europarlamentare. 

FOTO Arhivă Adevărul / Captură
FOTO Arhivă Adevărul / Captură

Potrivit liderului PSD, Vasile Dîncu, obținerea unui procent de 30% la alegerile europarlamentare ar fi una foarte bună. Parlamentarul a afirmat totodată că sunt aproape zero șanse ca PSD să nu ocupe prima poziţie şi la acest scrutin. 

„AUR pe locul doi, eu cred că trece de 20%, PNL-ul, în jur de 18%, între 15 şi 18%. Cele două valori, cred eu, definitorii, pentru că dacă se apropie de 18% vor mai avea o gură de oxigen pentru următoarele bătălii electorale, dar dacă se duc mai aproape de 15% cred că vor avea nevoie de o revoluţie internă. Acum, asta este şi speranţa noastră, a Partidului Social Democrat, pentru că noi avem nevoie de parteneri. Partidul Naţional Liberal este partenerul nostru şi eu sper că Partidul Naţional Liberal va face un scor cât se poate de bun, dacă mă gândesc din calitatea mea de om politic, pentru că avem nevoie de un partener puternic cu care să putem face eventual o guvernare după aceea”, a susținut Vasile Dîncu, potrivit News.

Mircea Geoană, un candidat cu șanse la prezidențiale 

În privința candidaților, Vasile Dîncu a susținut Micea Geoană este în prezent un candidat cu șanse pentru președinție, pentru că „s-a proiectat într-un spaţiu politic neutru oarecum, mergând pe o idee non-ideologică, pe un program de reconstrucţie a României”. 

Fostul ministru nu exlude nici o susținere a PNL pentru Mircea Geoană, dar nici posibilitatea ca un candidat independent să ajungă în finala prezidenţială din 2024, preconizând că în turul doi ar putea ajunge candidatul PSD și un independent.

Dîncu este însă de părere că nici Elena Lasconi, nici Laura Codruţa Koveşi, nu ar avea şanse la alegerile prezidenţiale.n

„Elena Lasconi este un jurnalist responsabil, nu o să iasă niciodată în evidenţă, nu poate să meargă pe modelul Diana Şoşoacă. Chiar dacă ar candida, ar ajunge să se lovească de limitele pe care le avea Monica Macovei. Pe internet, pe Facebook, avea 30% intenţie de vot şi sute de mii de urmăritori, dar nu putea să depăşească 5% într-o alegere reală”, a mai spus Dîncu, potrivit sursei citate.

În privința fostei șefe DNA, parlamentarul a afirmat că este folosită în acest moment pe post de „sperietoare”.  

Ce spune despre comasarea alegerilor

Social-democratul a mai arătat că PSD nu-şi doreşte comasarea alegerilor locale cu cele prezidenţiale, variantă susținută de liberali. În același timp, Dîncu a susținut că PSD ar putea accepta comasarea alegerilor în cazul în care va obţine unele avantaje în negocierea cu PNL.

„Dacă vom hotărî şi noi să acceptăm anumite scenarii, sigur că va fi, în mod cinstit, în funcţie de avantajele pe care le-am putea avea”, a mai spus Dîncu, subliniind însă că nu este un proiect al PSD, care dorește parcurgerea calendarului electtoral așa cum este. 

Precizările fostului ministru PSD vin în contextul în care PSD a subliniat în spațiul public în mai multe rînduri că respinge ideea comasării lansată de PNL. La începutul săptămânii, preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că România „nu va sărăci” dacă organizează alegerile aşa cum sunt prevăzute de legislaţie.

Nu cred că România va sărăci dintr-un exerciţiu democratic. Haideţi să nu devenim ridicoli! Cheltuim şi câteodată a existat o risipă a banului public, dar când e vorba de democraţie, deodată devenim foarte cumpăniţi. Nu vom păcăli românii”, a afirmat Ciolacu la Antena 3.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite