Încep pregătirile pentru alegerile europarlamentare. Ședință a AEP cu instituțiile implicate pentru testele electorale din 2024

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Conducerea Autorităţii Electorale Permanente a avut, vineri, o întâlnire cu instituţiile implicate în organizarea alegerilor europarlamentare din 9 iunie, de la reprezentanți ai MAI la cei ai STS.

Toni Greblă, șeful AEP FOTO gov.ro
Toni Greblă, șeful AEP FOTO gov.ro

Conducerea Autorităţii Electorale Permanente (AEP) a avut vineri, 19 ianuarie 2024, o întâlnire de lucru cu reprezentanţii principalelor instituţii cu atribuţii în desfăşurarea proceselor electorale pentru a analiza stadiul organizării scrutinului pentru membrii din România în Parlamentul European şi principalele acţiuni necesare pentru pregătirea alegerilor libere, corecte şi în conformitate cu aşteptările democratice ale cetăţenilor”, a transmis, vineri, AEP, într-un comunicat de presă.

Preşedintele instituţiei, Toni Greblă, a apreciat că scrutinul trebuie să fie perfect din punct de vedere tehnic: „Alegerile trebuie să fie organizate impecabil din punct de vedere tehnic. În general, în lume se observă o scădere a încrederii în autorităţi şi, uneori, chiar corectitudinea proceselor electorale poate fi pusă sub semnul întrebării, fapt care poate avea un impact negativ asupra conceptului de democraţie. În acest sens, avem o responsabilitate deosebită în consolidarea încrederii cetăţenilor în corectitudinea modului de organizare şi desfăşurare a alegerilor şi păstrarea echidistanţei în raport cu toţi competitorii electorali”.

Persoanele prezente la ședință

Potrivit AEP, la şedinţă au participat principalii responsabili din instituţiile cu atribuţii în desfăşurarea proceselor electorale: Aneta Matei, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne, Lucreţia Tănase, secretar general al Ministerului Afacerilor Externe, preşedintele Institutului Naţional de Statistică, Tudorel Andrei, şi directorul Serviciului de Telecomunicaţii Speciale, general ing. Ionel-Sorin Bălan.

„În cadrul şedinţei au fost analizate aspecte relevante privind normele legislative specifice alegerilor pentru Parlamentul European, măsurile suplimentare necesare pentru buna desfăşurare a acestui scrutin, dar şi principalele responsabilităţi care revin fiecăreia dintre instituţiile publice implicate direct în organizarea proceselor electorale”, a mai transmis instituţia.

În afară de alegerile europarlamentare din 9 iunie, în România vor mai fi alegeri locale, cel mai probabil pe 29 septembrie, apoi prezidențialele, iar ultima rundă este cea a parlamentarelor.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite