Ce s-a întâmplat cu promisiunea lui Nicușor Dan privind realizarea Registrului Spațiilor Verzi

0
Publicat:

Registrul Spațiilor Vezi a rămas blocat, spune o asociație de urbanism, deși actualul edil, Nicușor Dan, a promis punerea în funcțiune a acestuia în campania trecută. 

În 2020, realizarea registrului spațiilor verzi era o prioritate pentru Nicușor Dan Foto: Arhivă
În 2020, realizarea registrului spațiilor verzi era o prioritate pentru Nicușor Dan Foto: Arhivă

În 2020, realizarea registrului spațiilor verzi era o prioritate pentru Nicușor Dan: „Vom debloca și vom finaliza Registrul Spațiilor Verzi, pe care actuala administrație a Capitalei l-a neglijat (neglijență pentru care a și fost amendată de către Garda de Mediu). Cu acest registru vom putea face un management corect al spațiilor verzi, împiedicând mult mai eficient asaltul asupra acestora și putând realiza un program real de plantare de arbori”, nota Nicușor Dan, în planul „Împreună Construim Noul București”, din 2020.  

Registrul Spaţilor Verzi este un sistem informatic de înregistrare şi evidenţă a spaţiilor verzi aflate pe teritoriul Municipiului Bucureşti, cuprinzând atât spaţiile verzi aflate în domeniul public, cât și arborii izolaţi sau arborii/arbuştii ocrotiţi.

 Primăria Municipiului Bucureşti are un Registru al Spaţiilor Verzi realizat în anul 2011 ,care nu a fost refăcut până în prezent.

Reprezentantul asociației ArtMetropolis, avocatul Radu Dinulescu, susține, pentru Gândul, că, în anul 2020, Nicușor Dan a promovat „o reală confuzie” legată de menținerea spațiilor verzi intravilane în patrimoniul persoanelor fizice și a persoanelor juridice de drept privat, intenția fiind aceea „de a se degreva, în mod ilegal, de obligațiile stabilite în sarcina autorităților publice locale, cu privire la întreținerea și amenajarea terenurilor având destinația de spații verzi”. „Interesul primarului general Nicușor Dan de a promova această confuzie este evident, fiind motivat de neputința acestuia de a asigura îndeplinirea serviciilor publice coordonate de municipiul București, prin propriul aparat administrativ”.

Avocatul atrage atenția că acest registru „poate releva inclusiv deficiențe în ceea ce privește accesul bucureștenilor la spații verzi, situație imposibil de remediat de actualul primar general”.

Pe de altă parte, în ceea ce privește exproprierea terenurilor pe care le consideră „spații verzi”, Nicușor Dan preconizează costuri de 4 – 5 miliarde de euro, iar avocatul Dinulescu a spus pentru sursa citată că primarul general al Capitalei arată o „nepăsare” în această problemă, după ce „a decis să nu implice fonduri publice în scopul dobândirii dreptului de proprietate asupra unor terenuri care ar putea fi transformate în spații verzi”.

Municipiul București deține, în prezent, un număr de aproximativ 100 ha de teren domeniu public și aproximativ 300-400 hectare domeniu privat pe suprafața cărora ar putea fi amenajate inclusiv parcuri, grădini publice și locuri de joacă pentru copii”, a mai arătat avocatul Radu Dinulescu.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite