CCR a decis că legile dialogului social şi salarizării personalului didactic sunt constituţionale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sesizările Opoziţiei cu privire la neconstituţionalitatea Legii Dialogului Social şi Legii de salarizare în 2011 a personalului didactic au fost respinse, miercuri, de Curtea Constituţională.

Cele două legi au fost contestate de 110 deputaţi ai grupurilor parlamentare PSD şi PNL. Opoziţia a invocat că Legea Dialogului Social a fost adoptată prin asumarea răspunderii Guvernului, devenind, din excepţie, o regulă pentru actualul Cabinet, şi că anumite articole încalcă unele prevederi din Constituţie, precum dreptul la asociere sau cel la grevă.

În plus, Opoziţia a reclamat că niciuna dintre legi nu a avut avizul Consiliului Economic şi Social (CES)  şi că sindicatele şi profesorii nu au primit informaţiile necesare înainte de angajarea răspunderii Executivului. Uniunea Social Liberală susţine că Legea salarizării profesorilor încalcă dreptul la negociere şi dreptul la proprietate, fiind criticată şi încălcarea principiului constituţional al negocierii colective şi reducerea salariilor în cursul execuţiei bugetare.

Curtea Constituţională (CC) a stabilit, însă, că ambele legi, pentru care Guvernul şi-a asumat, pe 18 aprilie, răspunderea în faţa Parlamentului, sunt constituţionale.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite