Cât de strânsă e lupta pentru Capitală și pe cine ar avantaja retragerea lui Piedone | ANALIZĂ

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nicuşor Dan şi Cristian Popescu Piedone sunt pe primul loc în douǎ sondaje publicate în aceeaşi zi, care prezintǎ cifre total diferite. Singurul punct comun este locul 3, unde este plasat candidatul Coaliției, Cǎtǎlin Cîrstoiu, însǎ cu o diferențǎ de 10%. Analiştii spun însǎ cǎ adevǎrata luptǎ se va da în campania electoralǎ.

Rezultatele din sondaje plasează doi candidați ăe pprimul loc pentru primărie FOTO Colaj / Mediafax
Rezultatele din sondaje plasează doi candidați ăe pprimul loc pentru primărie FOTO Colaj / Mediafax

Un sondaj realizat de Avangarde la comanda Digi24 arată că actualul primar de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, ar câștiga Primăria Capitalei cu 44% din voturi, fiind urmat de Nicușor Dan, cu 27%, și de Cătălin Cîrstoiu, cu 16%.

O altǎ cercetare sociologicǎ, realizatǎ de Sociopol la comanda PSD-PNL, arată că Nicușor Dan, susținut de Alianța Dreapta Unitǎ (USR, PMP și Forța Dreptei), ar câștiga un nou mandat cu un procent de 34%. Candidatul PSD-PNL, Cătălin Cîrstoiu, este plasat pe cel de-al treilea loc în intenția de vot, cu 26%, după Cristian Popescu Piedone, care se situeazǎ la 30%.

Astfel, cele două sondaje publicate în aceeaşi zi nu numai că plasează doi candidați diferiți pe primul loc, dar prezintă și un rezultat cu o diferență de 10 procente pentru noul intrat în cursǎ.

Unde ar merge voturile lui Piedone

Mihai Enache, candidatul AUR, este plasat pe locul patru în sondajului care îl scoate învingător pe actualul primar, având 6% din intenția de vot, în timp ce cealaltǎ cercetare îl plaseazǎ la 10%.

În cazul în care Piedone nu ar candida la Primăria Capitalei, 41% dintre votanții săi au afirmat că votul ar merge către Nicușor Dan, potrivit cercetǎrii realizate de Avangarde. Alți 29% au răspuns că l-ar vota pe Cătălin Cîrstoiu.

Sondajul Sociopol a fost realizat pe un eșantion de 1.001 persoane, cetățeni din București, în intervalul 21-24 martie 2024, în timp ce cel realizat de Avangarde a fost efectuat pe un eșantion de 1.000 de persoane, cetățeni ai Capitalei, în intervalul 20-24 martie 2024.

Ce spun experții

Referitor la diferențele considerabile dintre cele douǎ sondaje, analiştii atrag atenția cǎ depind de modul în care sunt realizate.

„Contează foarte mult felul în care sunt făcute, contează felul în care este pusă întrebarea, contează eșantionarea. (...) Felul în care alegem la ce uși să batem poate să aibă o influență foarte mare la final, când este vorba despre rezultate. (...)”, susține George Jiglǎu, care atrage atenția asupra faptului cǎ „două institute de sondare cu renume produc două sondaje cu rezultate atât de diferite nu prea ajută industria în ansamblu și credibilitatea sondajelor”.

O opinie similarǎ are şi fostul consilier prezidențial Valeriu Turcan, care a afirmat că diferențele notabile dintre cele două sondaje se traduc prin diferența de metodologie, subliniind însă că cineva „greșește și lucrurile se vor limpezi în următoarele săptămâni”.

Avantaj pentru Nicuşor Dan

O eventualǎ retragere a lui Piedone din cursa pentru Primǎria Capitalei este neplauzibilǎ, susține George Jiglǎu, care considerǎ cǎ pentru o astfel de acțiune ar trebui sǎ primeascǎ ceva substanțial în schimb.

„El este un posibil câștigător în momentul ăsta. Nimeni nu s-ar retrage de bună voie odată ce se înscrie într-o competiție, ca să se retragă când este pe locul întâi sau chiar și pe locul doi. (...) Ca să se retragă, trebuie ca PSD și PNL să îi ofere ceva substanțial în schimb și nu prea văd ce ar putea să îi ofere. (...) Piedone niciodată nu a fost interesat de altceva decât de a fi primar”, afirmǎ analistul.

Astfel, rǎmas în cursǎ, actualul edil de la Sectorul 5 i-ar crea probleme în mod special candidatului Coaliției, Cǎtǎlin Cîrstoiu, spune Jiglǎu: „Oricâtă notorietate ar avea ca medic în lumea Bucureștiului, are mult de lucru pentru a se identifica în ochii electoratului cu ipostaza aceasta de primar. (...) S-ar putea ca electoratul bucureștean să și-l amintească încă bine pe Oprescu, care a venit pe aceeași filieră și nu a sfârșit tocmai bine”.

Analistul politic Valeriu Turcan considerǎ cǎ „toți cei trei candidați principali au anumite avantaje pe care își pot construi victoria”.

„Noi încă nu am văzut nimic din campania electorală. (...) Un joc în trei prezintă un anumit avantaj pentru Nicușor Dan, dar nu aș fi așa de convins că o eventuală retragere a lui Cristian Popescu va determina o migrare masivă a electoratului său spre Nicușor Dan. Primarul în funcție are un mandat rezonabil, dar nu unul de necontestat. Nu este la peste 65%, ca primarii considerați a fi foarte buni, din orașe precum Oradea, Cluj, Sibiu, Galați. De aceea spun, campania va conta, interesul pentru alegerile din București a crescut foarte mult, și atât Cătălin Cîrstoiu cât și Cristian Popescu Piedone au un culoar”, a explicat Valeriu Turcan.

Totodată, potrivit fostului consilier prezidențial, cu cât cei doi candidați noi în cursa pentru Primăria Capitalei întârzie mai mult prezentarea programului, „cu atât cresc șansele lui Nicușor Dan”.

„Al treilea candidat va încerca să compenseze absența programului cu un accent aparte pus pe latura umană și pe o retorică populistă”, a conchis specialistul.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite