Cât câștigă primarii de sectoare și cel al Capitalei

0
Publicat:

Salariul de primar general al Capitalei depășește 20.000 de lei net, iar cel de edil de sector trece de 16.000 de lei.

Salariile tuturor bugetarilor au crescut, în ianuarie 2024 FOTO Shutterstock
Salariile tuturor bugetarilor au crescut, în ianuarie 2024 FOTO Shutterstock

Primarul Bucureştiului, Nicuşor Dan, are, ca edil-șef, salariul de bază de 24.150 de lei, potrivit unui document privind veniturile salariale pentru funcţiile din cadrul PMB, din 31.03.2024.

La începutul lunii martie, edilul spunea într-un interviu, la Antena 3, ce salariu primește, după patru ani la conducerea Primăriei Generale a Capitalei. „Salariul meu acum este de 20.000 de lei net. Am avut 16.000 de lei, acum a crescut. Chiria e de 590 de euro, rata este 580 de euro şi rămân cu 14.000 de lei. Sunt mulţumit. Puteam să am şi mai puţin, că mă descurcam“, a declarat Nicușor Dan.

Salariul primarilor de sector nu apare în situația veniturilor salariale din cadrul aparatului de specialitate al primăriilor de sector din luna martie 2024, dar conform legii salarizării acesta este în jur de 29.700 de lei brut și 16.000 de lei net.

Spre exemplu, anul trecut, salariul primarului Sectorului 1 din București, Clotilde Armand, însuma puțin peste 12.000 de lei, în luna decembrie, potrivit fișei individuale postate pe Facebook. Salariile tuturor bugetarilor au crescut, în ianuarie 2024, cu 5%.

Preşedintele interimar al Camerei Deputaţior, deputatul PSD Alfred Simonis, candidat la preşedinţia Consiliului Judeţean Timiş, a spus că este pentru creșterea salariilor primarilor pentru a atrage oameni performanți motivați totodată să dezvolte comunitățile. „Nu o să facem reforma asta, dacă nu creștem puțin salariile, e adevărat și pe bază de criterii de performanță. Eu aș fi de acord ca primarii care au absorbție de fonduri europene de peste 1.000.000 de euro, de exemplu, să aibă dublu salariul, cei care n-au absorbție deloc să aibă jumătate. Și o să vedeți că vin oameni care vor să atragă bani europeni“, a spus Alfred Simonis, invitat la podcastul „La Mijloc“.

Criteriu sau nu, la alegerile locale din Capitală de anul acesta s-au înscris în total 56 de candidați, dintre care 9 pentru fotoliul de primar general, puțin peste jumătate din numărul celor înscriși la alegerile locale din 2020, când 103 candidați aspirau la un scaun de primar, dintre care 18 la Primăria Generală a Bucureștiului.

Astfel, la alegerile din acest an, în cursa electorală pentru Primăria Generală a Capitalei au intrat: Gabriela Firea (PSD), Sebastian Burduja (PNL), Nicuşor Dan (independent susținut de ADU), Cristian Popescu Piedone (PUSL), Diana Şoşoacă (S.O.S. România), Dorin Iacob (Partidul Alternativa Dreaptă), Mihai Enache (AUR), Alexandru Pânişoară (Partidul Ecologist Român) și Filip Constantin Titian (independent).

Dintre aceștia, cele mai multe șanse le au, potrivit sondajelor, majoritar, actualul edil, Nicușor Dan, și într-o ordine ce variază în ultimele cercetări: senatoarea PSD Gabriela Firea, primarul Sectorului 5, Cristian Popescu Piedone, și ministrul Energiei, Sebastian Burduja.

În ce privește primăriile de sector, în cursa electorală din acest an s-au înscris inclusiv politicieni vechi. În lipsa unor date certe, lupta  s-ar putea da majoritar între candidații cu cea mai mare expunere, respectiv actuali edili candidați, și alte câteva nume mai mult sau mai puțin cunoscute, respectiv la Sectorul 1 între Clotilde Armand, (ADU), George Tuţă, (PSD-PNL) și Liviu Negoiță (PUSL); la Sectorul 2, între Radu Mihaiu (ADU) și Rareș Hopincă (PSD-PNL); la Sectorul 3, între Robert Negoiță (PSD-PNL) și Lucian Judele (ADU); la Sectorul 4, între Daniel Băluță (PSD-PNL), Paul Ene (ADU) și Cătălin Teniţă (REPER), la Sectorul 5, între Vlad Popescu Piedone (PUSL), Adrian Vigheciu (PSD- PNL) și Alexandru Dimitriu (ADU); iar la Sectorul 6, între Ciprian Ciucu (PSD-PNL) și Mihaela Ștefan (ADU).

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite