Ce majorări salariale au avut bugetarii în anul electoral 2024

0
Publicat:

Deşi la finalul anului trecut Guvernul anunţase că salariile bugetarilor vor fi îngheţate în 2024, în acest an, în urma numeroaselor proteste au fost deja operate câteva creşteri şi planificate altele.

Un tânăr în costum stă la birou cu mâinile ridicate la ceafă
Salariile bugetarilor au fost majorate în acest an electoral

Anul 2023 a fost marcat de numeroase proteste în care unele sindicate reclamau că sunt discriminate față de alte categorii de bugetari, obținând astfel majorări considerabile de salarii.

Însă nu în toate situațiile a fost nevoie de proteste pentru a-i determina pe guvernanți să majoreze salariile. Spre exemplu, în decembrie 2023 Ministerul Muncii a elaborat un proiect de act normativ care majorează salariile celor 7.888 angajați din subordine cu 2.170 de lei începând cu 1 ianuarie 2024, până în 2027, după ce a constatat că veniturile pe care le obțin aceștia nu sunt motivante.

Cei 7.888 de angajați provin din următoarele instituții subordonate Ministerului Muncii: Casa Națională de Pensii Publice (CNPP) și casele teritoriale de pensii, Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială, Agenția Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă și Inspecția Muncii. Impactul financiar al acestor majorări este de 17,133 milioane de lei pe lună.

Tot de la 1 ianuarie, salariile bugetarilor și demnitarilor au crescut cu 5%, excepție de la această prevedere făcând profesorii, care vor primi o majorare de salariu de 13% la 1 ianuarie, dar mult sub nivelul de 40% obținut ca promisiune după greva generală de anul trecut.

Începând cu data de 1 ianuarie 2024, cuantumul brut al salariilor de bază/ soldelor de funcţie/ salariilor de funcţie/ indemnizaţiilor de încadrare lunară de care beneficiază personalul plătit din fonduri publice potrivit prevederilor legale în vigoare se majorează cu 5% faţă de nivelul acordat pentru luna decembrie 2023 Începând cu data de 1 ianuarie 2024, indemnizaţiile lunare pentru funcţiile de demnitate publică şi funcţiile asimilate acestora (...) se majorează cu 5% faţă de nivelul acordat pentru luna decembrie 2023 Cuantumul brut al salariilor de bază ale personalului didactic, personalului didactic auxiliar precum și ale personalului nedidactic se majorează în anul 2024 după cum urmează: începând cu data de 1 ianuarie 2024 cu un procent de 13% faţă de nivelul acordat pentru luna decembrie 2023 începând cu data de 1 august 2024 cu un procent de 7% faţă de nivelul acordat pentru luna decembrie 2023

În martie 2024, Guvernul a adoptat o ordonanţă de urgenţă care prevede creşterea salariilor personalului din instituţiile de apărare, ordine publică şi securitate naţională, precum şi a indemnizaţiilor pentru participarea la misiuni, exerciţii şi aplicaţii militare.

Prin această ordonanţă se acordă o majorare salarială de până la 30% din solda de funcţie sau salariul de funcţie sau salariul de bază, pentru personalul din instituţiile de apărare, ordine publică şi securitate naţională. Totodată, se reglementează dublarea, raportat la anul 2018, a indemnizaţiei de delegare - detaşare pentru personalul din instituţiile de apărare ordine publică şi securitate naţională, care participă la misiuni de instrucţie, exerciţii militare şi aplicaţii în tabere sau un poligoane, cu participare internaţională sau misiuni pe teritoriul României cu durată mai mare de 48 de ore şi la o distanţă mai mare de 5 km de localitatea în care au locul permanent de muncă", a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Mihai Constantin.

Impactul bugetar este estimat la circa 1,1 miliarde de lei pentru anul în curs.

Au crescut şi salariile poştaşilor

Cu puţin înainte de Paşte, după ce angajaţii Poştei Române au ameninţat că vor protesta şi nu vor aduce pensionarilor banii, Guvernul a cerut conducerii companiei să rezolve problema. Astfel, Consiliul de Administraţie al Poștei Române a aprobat creșterea fondului de salarii cu 105 milioane de lei după ce poştaşii au ameninţat că nu livrează pensiile de Paşte în an electoral.

Guvernul pregătește și alte creșteri de salarii pentru bugetari

Un proiect de ordonanță de urgență pus în dezbatere publică de Ministerul Muncii prevede majorări salariale pentru anumite categorii de bugetari, în special cei care au protestat în ultima perioadă.

Potrivit proiectului, vor beneficia de creşteri salariale de 10% raportate la nivelul lunii decembrie 2023, în două tranşe, respectiv pentru luna iunie 2024 şi septembrie 2024, în special angajații din domeniul Culturii, Sănătății, cei ai ONRC, cei din ministere, Guvern, primării, case de pensii, ANOFM, ANPIS, Inspecția Muncii și alte instituții de stat.

Impactul bugetar este de 1,127 miliarde lei și va fi acoperit din taxe, impozite și contribuții.

Salariile bugetarilor au crescut substanţial şşi în 2023

Mai mult decât atât, anul trecut cheltuielile statului cu personalul bugetar au crescut cu 12,8% până la un nivel de 132 de miliarde de lei, respectiv 22% din totalul cheltuielilor statului. Anul trecut, printre bugetarii care au beneficiat de majorări salariale înainte de anul electoral 2024 se numără cei din Educație, din Sănătate, din Administrația publică, din Poliție precum și din unele deconcentrate.

În prima lună a acestui an electoral statul a cheltuit cu 20,8% mai mult pe salarii decât în luna similară a anului trecut, conform datelor ofciale ale ministerului de Finanțe, nivelul dublu față de inflația de 10,4% înregistrată anul trecut (ian-dec 2023 vs ian-dec 2022).

În plus, statul a făcut şi angajări. Este vorba despre circa 40.000 de posturi, ducând totalul bugetarilor la aproape 1,3 milioane de angajați, adică o cincime din totalul salariaților din economie.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite