Candidaturile lui Geoana, Ciucă și Sosoaca au fost contestate. CCR va lua o decizie sâmbătă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pe rolul Curții Constituționale a României au fost înregistrate vineri, 4 octombrie, contestații cu privire la mai multe candidaturi pentru funcția de președinte al României. Au fost contestate candidaturile depuse de Mircea Dan Geoană, Diana Iovanovici-Șoșoacă și Nicolae-Ionel Ciucă.

Candidaturile lui Geoana, Ciucă și Sosoaca au fost contestate Colaj foto: Facebook
Candidaturile lui Geoana, Ciucă și Sosoaca au fost contestate Colaj foto: Facebook

În vederea soluționării acestora în termen legal, a fost stabilită o ședință de judecată pentru sâmbătă, 5 octombrie. Ulterior ședintei, CCR va emite un comunicat de presă.

Până acum, la BEC şi-au înregistrat candidaturile: Nicolae-Ionel Ciucă (PNL), George-Nicolae Simion (AUR), Elena-Valerica Lasconi (USR), Kelemen Hunor (UDMR), Cristian Terheș (PNCR), respectiv candidații independenți Călin Georgescu, Mircea-Dan Geoană și Cristian Diaconescu. De asemenea, BEC a respins candidatura independentă a lui Miron Cozma.

Potrivit legii, Curtea Constituţională are atribuția de a soluţia contestaţiile cu privire la înregistrarea sau neînregistrarea candidaturilor la funcţia de preşedinte al României.

Persoanele care se pot adresa Curţii în acest sens sunt candidaţii, partidele politice, organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale, alianţele politice, alianţele electorale şi alegătorii.

Contestaţia se depune în scris la sediul Curţii Constituţionale și vizează, în concret, decizia prin care Biroul Electoral Central a admis sau a respins înregistrarea candidaturii sau a semnelor electorale, după caz.

Curtea Constituţională soluţionează contestaţiile în termen de cel mult două zile de la înregistrare. Dezbaterile au loc fără înştiinţarea părţilor, cu participarea reprezentantului Ministerului Public, pe baza sesizării şi a celorlalte documente aflate la dosar.

Data limită pentru depunerea candidaturilor la alegerile prezidențiale 2024

Candidaturile la prezidențiale se pot depune până la data de 5 octombrie, ora 24:00. În termen de 24 de ore de la înregistrarea candidaturii, cel mai târziu la data de 6 octombrie, se vor înainta către Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii declaraţiile pe propria răspundere ale candidaţilor în sensul că au avut sau nu calitatea de lucrători ai Securităţii sau de colaboratori ai acesteia.

În termen de 48 de ore de la înregistrarea candidaturilor, cel mai târziu la data de 9 octombrie, are loc aducerea la cunoştinţa publică a declaraţiilor de avere şi a declaraţiilor de interese ale candidaţilor.

Pe 10 octombrie, candidaturile rămân definitive. Candidaturile şi semnele electorale definitive sunt aduse la cunoştinţa publică prin afişare pe pagina de internet a Biroului Electoral Central, la sediile birourilor electorale constituite, precum şi prin intermediul mass-media, în ordinea în care au fost depuse.

În 48 de ore de la data rămânerii definitive a candidaturilor, 12 octombrie, are loc stabilirea ordinii de înscriere în buletinul de vot.

Primul tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale este programat pe 24 noiembrie, iar al doilea pe 8 decembrie.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite