Calculele lui Ciolacu pentru Primǎria Bucureşti: retragerea lui Piedone, singura şansǎ

0
Publicat:

Șeful PSD, Marcel Ciolacu, i-a cerut, indirect, lui Cristian Popescu Piedone sǎ se retragǎ şi sǎ o susținǎ pe Gabriela Firea pentru funcția de primar al Capitalei.

FOTO Inquam
FOTO Inquam

Premierul Marcel Ciolacu a lansat un apel la edilul din Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, „să renunțe la orgolii”, afirmând că fostul primar general Gabriela Firea este cea mai bună variantă pentru Primăria Capitalei.

Fac un apel la un prieten de-al meu, la un prieten de-al fratelui meu, cunoștință de peste 30 de ani, Cristian Popescu Piedone. Cred că în viață trebuie să ne așezăm la masă, să nu avem orgolii și să reușim să construim ce este cel mai bine pentru București. Experiența, determinarea, profesionalismul de care a dat dovadă Gabriela Firea atunci când a fost primar al Capitalei confirmă faptul că este cea mai bună candidată în acest moment pentru fotoliul de primar general”, a transmis Marcel Ciolacu în cadrul unui eveniment de partid.

Negocieri cu Piedone

Ulterior, Ciolacu a venit cu clarificǎri şi a susținut că nu și-ar permite să îi ceară retragerea lui Piedone din cursa pentru Primăria Capitalei, însă a indicat că locul acestuia este ca „primar, în continuare, la Sectorul 5”. Chestionat cu privire la negocierile partidului cu Piedone, Ciolacu a afirmat: „Fiecare dintre noi decidem ce avem de făcut. Fiului meu îi creez oportunități, fiindcă ăsta este rostul meu de tată. Decizia îi aparține fiului meu”, făcând astfel trimitere și la candidatura la Primăria Sectorului 5 deja depusă a fiului lui Piedone, Vlad Popescu Piedone.

Potrivit unor surse Europa FM, Adrian Vigheciu, candidatul PSD susținut de Coaliție pentru Sectorul 5, ar urma să nu își mai depună candidatura, lǎsând astfel cale liberǎ pentru susținerea lui Piedone sau a fiului sǎu.

La rândul său, edilul din Sectorul 5 a acuzat, public, un blat PSD-PNL pentru a-i asigura lui Nicușor Dan un nou mandat. Piedone a publicat într-un mesaj pe Facebook și o fotografie cu actualul edil al Capitalei ieșind de la Palatul Cotroceni, susținând că partidele Coaliției au „amanetat încă patru ani Bucureștiul”. Totuşi, nu este exclus ca Piedone sǎ îsi negocieze retragerea.

Retragerea lui Piedone, avantaj pentru Firea

Mai mult, dupǎ ce şi-a anunțat candidatura, Piedone spunea: „Nu intram în cursa electorală dacă Gabriela Firea era candidata PSD”.

Afirmația edilului de la Sectorul 5 a fost invocată și de Gabriela Firea, care a amintit că a câștigat în 2016 Primăria Capitalei cu susținerea lui. „V-aș rǎspunde citându-l: „Dacă Gabriela Firea candidează, eu voi candida la Sectorul 5”. (...) Iată-mă, candidez”, a spus reprezentanta PSD.

Istoricul PSD-PUSL

Primarul Sectorului 5, Cristian Popescu Piedone, este președinte executiv al PUSL, fondat de Dan Voiculescu, formațiune care și-ar putea, de altfel, negocia în continuare locuri pe listele PSD pentru alegerile parlamentare.

Partidul condus de Piedone, PUSL, este reprezentat și în prezent pe lista alianței PSD-PNL pentru europarlamentare de eurodeputatul Maria Grapini, care ocupǎ locul 10. PUSL are și deputați intrați pe listele PSD la alegerile din 2020, când Marcel Ciolacu a refuzat o alianță pentru a nu scădea numărul parlamentarilor formațiunii pe locuri eligibile, însă a acceptat includerea a câțiva membri, astfel încât relațiile cu partidul fondat de Dan Voiculescu, patronul grupului Intact, să rămână deschise. Aleșii PUSL sunt vechi membri PSD cooptați de partidul lui Voiculescu. Între timp, PUSL a mai rămas la Camera Deputaților cu trei oameni în urma plecării în 2023 a Loredanei Predescu la AUR. Fondatorul PUSL, Dan Voiculescu, a fost implicat și în alianța USL (Uniunea Social-Liberală).

PNL, apel la coeziune politică

La evenimentul la care Gabriela Firea și Marcel Ciolacu şi-au trimis mesajele cǎtre Piedone, depunderea candidaturii lui Daniel Bǎluțǎ, au fost prezenți şi liberali, alianța pentru sectoare fiind încǎ valabilǎ. Printre ei s-a aflat şi purtătorul de cuvânt al formațiunii, Ionuţ Stroe.

Reprezentantul PNL a susținut că în viziunea liberalilor primul „ingredient” pentru a atinge un „nivel al elitelor din administraţia publică locală” este coeziunea: „E nevoie mai presus de orice fel de orgoliu, interes politic sau ideologie de o foarte bună şi strânsă colaborare pentru a avea rezultate concrete şi munca noastră să aibă un impact pozitiv în viaţa oamenilor pe care avem pretenţia că-i conducem şi au investit încredere în noi”.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite