Burduja: România va avea de la 1 mai cel mai avansat sistem de identificare digitală

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul Digitalizării a afirmat, într-un interviu la Digi24, că România va dispune, începând cu 1 mai, de cel mai avansat sistem de identificare digitală. Acesta va fi aplicat inclusiv pe platformele primăriilor.

FOTO: Inquam Photos
FOTO: Inquam Photos

„Prin această platformă de identificare digitală vom face o poză după cartea de identitate, vom face o poză cu noi, vom face un video prin care să aratăm diverse unghiuri ale înfățișării noastre astfel încât sistemul să își dea seama că nu este cineva care încearcă să ne fure identitatea. În spatele sistemului este un operator care validează toate aceste acțiuni să nu fie un caz de deepfake. Este cel mai avansat sistem de identificare digitală și România îl va avea de la 1 mai. El va putea fi aplicat de către toate platformele statului care au de a face cu servicii digitale: ghișeul.ro, spațiul virtual de la ANAF, dar și platformele primăriilor”, a declarat Sebastian Burduja, la Digi24.

Ministrul a punctat că „termenul pentru cloudul guvernamental este sfârșitul anului 2026”. Până atunci România trebuie să aibă „patru centre de date funcționale și cel puțin 30 de instituții ale statului de nivel central migrate în acest cloud guvernamental”.

„Cloudul guvernamental ține datele românilor într-un loc sigur, transparent, modern. Impune și o economie de costuri. Datele vor fi păstrate în patru centre de date administrate de STS, la nivel fizic. Administratorul datelor este ADR, o instituție care va gestiona tot sistemul de cloud, ne-am luptat foarte mult să ținem într-o zonă civilă. Apărarea cibernetică împotriva unor atacuri avansate va fi furnizată de serviciile statului român”, a explicat ministrul.

Reformarea Poștei Române

Sebastian Burduja a vorbit și despre reformarea Poștei Române, mai exact despre cum poștașii au ca tema „să propovăduiască transformarea digitală”.

„Mai facem un lucru important, cu Poșta Română. Poșta Română se reformează. Am ajuns astăzi să avem pe Calea Dorobanților un oficiu integral digitalizat. Am ajuns să achiziționeze Poșta Română 7.000 de tablete inteligente să își doteze poștașii și aceștia să meargă la fiecare cetățean și să îl ajute să beneficieze de acele fonduri de la MIPE pentru plata facturilor. Și au ca temă și să propovăduiască transformarea digitală și să îi învețe pe români să își acceseze ghișeul.ro, să învețe cum să își plătească taxe și impozite locale”, a explicat ministrul Digitalizării, la Digi24.

Potrivit acestuia, Poșta Română are o mare calitate prin faptul că „ajunge la fiecare român”. Astfel, Burduja anunță că „poștașul va învăța românii cum să își plătească taxe și impozite pe ghișeul.ro”.

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite