România preia modelul Republicii Moldova: Românii vor fi anunțați când statul le accesează datele

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În timpul vizitei de la Chișinău, ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării de la București, Sebastian Burduja, a anunțat că românii vor fi notificați atunci când statul le va accesa datele, așa cum se întâmplă de ani buni în Republica Moldova. 

Oficialii au anunțat rezultatele înregistrate în domeniul digitalizării. FOTO: Gov.md
Oficialii au anunțat rezultatele înregistrate în domeniul digitalizării. FOTO: Gov.md

Ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Sebastian Burduja, însoțit de o delegație, între care specialiști din instituții de resort din România, a venit în Republica Moldova, la invitația viceprim-ministrului pentru digitalizare, Iurie Țurcanu.

,,Am reunit, aici, toți factorii de decizie la nivel de demnitari, la nivel tehnic. Oameni care pot să accelereze aceste procese”, a declarat Sebastian Burduja, ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării de la București.

Sebastian Burduja și Iurie Țurcanu au susținut o conferință de presă în timpul căreia au oferit detalii despre cooperarea în domeniul digitalizării. 

,,Noi am aliniat instituțiile la aceleași obiective strategice și același cadru de timp. Este foarte important ca toate instituțiile implicate în procesul de digitalizare să privească în aceeași direcție, să-și aibă aliniate capacitățile și obiectivele, să fie setate corespunzător. Ne-a reușit în această perioadă să avem această aliniere, având în vedere că Republica Moldova a obținut statutul de țară candidată la Uniunea Europeană. Aceasta aliniere înseamnă una la standarde europene”, a declarat Iurie Țurcanu, viceprim-ministru pentru digitalizare de la Chișinău. 

De asemenea, au fost identificate mecanisme juridice prin care soluțiile digitale din Republica Moldova ar putea fi aplicate în România. A fost pregătită și platforma tehnologică în acest sens și a fost demarată procedura de recunoaștere a semnăturilor digitale. ,,Noi ne dorim ca, în jur de un milion de cetățeni, pe care-i avem în comun cu Guvernul României să beneficieze de o transparență, o sinergie și o birocrație aproape inexistentă”, a precizat Iurie Țurcanu. 

România preia competența digitale ale Republicii Moldova

Potrivit lui Sebastian Burduja, o competență digitală, care va fi preluată la București, este notificarea cetățeanului atunci când statul îi accesează datele. O acțiune realizată de mai mulți ani în Republica Moldova fie prin intermediul semnăturii electronice, fie în urma unei sesizări depuse pe masa specialiștilor din cadrul instituțiilor de resort.

,,Este o chestiune fundamentală de transparență, de responsabilitate a statului în raport cu cetățenii. Și de a da, de fapt, cetățenilor puterea asupra datelor lor și conștientizarea faptului că ei dețin datele, ci nu statul”, a conchis Sebastian Burduja. 

Totodată, ambele state vor înființa noi valori digitale, iar printre ele se numără o aplicație mobilă pentru oamenii de pe ambele maluri ale Prutului, care va asigura conexiunea cu autoritățile statului din orice colț de pe glob. Un alt proiect este deschiderea primului SmartLab în Republica Moldova cu sprijinul românesc. De asemenea, au fost semnate acorduri de colaborare cu giganți în acest domeniu, printre care și compania Microsoft. 

,,Dincolo de ceea ce noi facem pentru transformarea digitală și spațiul digital comun, noi am alocat bani și din planul național pentru cercetare, inovare și specializare inteligentă. Este un plan ambițios, de 60 de miliarde de lei și avem un program special pentru Republica Moldova. Ne vom bucura să alocăm mai multe fonduri pentru cercetare științifică din Republica Moldova”, a mai spus Sebastian Burduja.

Spațiu digital comun între cele două state

Memorandumului de Înțelegere în domeniul transformării digitale dintre Republica Moldova și România a fost semnat la începutul acestui an, iar prin intermediul lui a fost creat și spațiul digital comun. 

,,Ne propunem să colaborăm în domeniul digitalizării administrației publice, în domeniul modernizării serviciilor digitale, în dinamizarea economiei digitale precum și în fortificarea capacităților noastre de defensivă cibernetică”, a menționat oficialul moldovean. 

,,În acest spațiu digital comun discutăm pe mai multe dimensiuni, cea mai importantă pentru România este cea a serviciilor publice digitale, unde trebuie să accelerăm și căutăm această scurtătură către viitor, ca să-l citez pe premierul României, Nicolae Ciucă, pentru că altfel ne-ar lua mult mai mulți ani, dacă nu am beneficia de expertiza dumneavoastră pe care o aveți, de soluțiile pe care le-ați dezvoltat împreună cu experți de top la nivel mondial și pe care le aveți deja implementate. Ne propunem să aducem aceste servicii și în România”, a notat demnitarul român.

Anterior, ministrul Digitalizării, Sebastian Burduja, a declarat că Republica Moldova se află „la ani lumină” faţă de România în privinţa digitalizării instituţiilor statului. Ţara vecină a reuşit această performanţă, printr-un program al Băncii Mondiale, care a fost implementat în zece ani.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite