Băsescu, despre revizuirea Constituţei: „Nu poţi să pui preşedintele pe post de paiaţă la Cotroceni“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Traian Băsescu a criticat proiectul de revizuire a Constituţiei, adoptat de comisia condusă de Crin Antonescu. Traian Băsescu nu vede cu ochi buni diminuarea puterii preşedintelui, aşa cum au propus parlamentarii USL.


„Observ şi eu, ca un politician experimentat, la ce atribuţiuni renunţă Comisia în defavoarea autorităţii preşedintelui. Nu poţi să faci un preşedinte ales, să îl pui pe post de paiaţă la Cotroceni, să nu mai aibă niciun fel de atribuţiuni decât să propună Parlamentului şefii serviciilor secrete şi ceva să mai propună. Dar Parlamentul i le poate da înapoi, când unui preşedinte slab îi spune «Dacă vrei să îţi treacă, domnul preşedinte, mi-l trimiţi pe X»“, a afirmat preşedintele Băsescu.

Şeful statului a fost prezent sâmbătă la reuniunea Mişcării Populare. Întrebat de posibilitatea organizării referendumului de revizuire a Constituţiei, în aceeaşi perioadă cu alegerile prezidenţiale, preşedintele a declarat:„Hai să fim serioşi, e foarte directă întrebarea şi răspunsul este extrem de complicat datorită complexităţii a ceea ce se întâmplă într-un caz sau altul, cuplare şi necuplare. Şi pentru când laşi preşedintele-paiaţă, cum i-am spus eu, pentru după mandatul tău?“, a răspuns şeful statului.

În plus, Băsescu nu dă foarte multe şanse referendumului de revizuire a Constituţiei.

„Am spus de la început că aştept două lucruri: Să văd cum iese legea referendumului şi sunt convins că mult mai uşor trece Referendumul meu cu 50% decât Constituţia lor pentru că asta nu este Constituţia României, este Constituţia unei găşti, a unui grup. Ca să fi fost o Constituţie pentru români trebuia dezbătută public, trebuia să ia observaţii de la cetăţeni. Este o gaşcă de politicieni care s-au hotărât să îşi facă o Constituţie pentru ei, considerând că sunt veşnici şi uită ce a păţit Adrian Năstase care şi el şi-a făcut o Constituţie pentru el. Cel mai bine este să faci o Constituţie pentru popor şi de asta eu stau cu referendumul în funcţie de reacţiile lor“, a completat fostul ministru.

Traian Băsescu pune sub semnul întrebării proiectul de revizuire a Constituţiei, arătându-se nemulţumit de încercarea iniţiatorilor de a modifica atribuţiile preşedintelui.

„Este clar că lucrurile nu mai sunt cum au fost la începutul dezbaterii despre modificarea Constituţiei, pentru că implicaţiile sunt enorme: să ai un preşedinte defrişat de atribuţiuni, dar care să intre în serviciu pe actuala Constituţie - nu poţi să-i modifici atribuţiunile în timpul mandatului - şi pentru când laşi preşedintele-paiaţă, cum i-am spus eu, pentru după mandatul tău, sau pentru când? Bun, deci e complicat. Nici nu aprob, nici nu dezaprob, dar multe se vor schimba şi nimic nu este cristalizat în mintea liderilor USL, e evident acest lucru, vom vedea“, amai precizat Băsescu.

Judecătorii Curţii Constituţionale au decis marţi, cu majoritate de voturi, că micşorarea pragului de participare la referendum la 30% este constituţională, cu condiţia să se aplice abia la un an după intrarea în vigoare a legii referendumului operate de USL.

Materiale pe aceeaşi temă:

CCR: pragul la referendum rămâne, încă un an, la 50%

Băsescu se întâlneşte astăzi cu liderii Mişcării Populare

Băsescu: „România ar fi fost în Schengen dacă nu ar fi existat puciul premierului Ponta“

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite