Aurescu: Regiunea Mării Negre, folosită de către Rusia ca platformă din care să își proiecteze puterea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Regiunea Mării Negre este folosită de către Rusia ca "platformă din care să îşi proiecteze puterea în alte zone", a declarat, miercuri, ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu.

Aurescu a participat la congresul internațional în calitate de vorbitor principal  FOTO: GOV.RO
Aurescu a participat la congresul internațional în calitate de vorbitor principal FOTO: GOV.RO

„Agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei este cea mai mare şi cea mai directă ameninţare faţă de pacea şi stabilitatea în zona euroatlantică. Evident, există consecinţe legate de securitatea regională, în special în regiunea Mării Negre, care este folosită de către Rusia ca platformă din care să îşi proiecteze puterea în alte zone. Aşadar, avem nevoie de răspunsuri cuprinzătoare", a arătat şeful diplomaţiei române, la ceremonia de deschidere a Congresului Internaţional BSUN-BUA - "Dialog şi Cooperare în Regiunile Mării Negre şi a Balcanilor".

Agresiunea Rusiei, a mai arătat el, "a subliniat, din nou, nevoia de cooperare tot mai strânsă între actori care au aceeaşi perspectivă, în aceste regiuni, fie că este vorba de factori de decizie politică, de afaceri, reprezentanţi ai societăţii civile sau membri ai mediului academic".

Aurescu a vorbit despre situaţia din regiunea Mării Negre şi cea a Balcanilor.

"Regiunile Mării Negre şi Balcanilor sunt de asemenea afectate de o lipsă a dezvoltării economice, de conectivitate limitată, de fluxuri de schimburi economice slabe şi vulnerabile şi de nevoie urgentă de investiţii şi proiecte comune pragmatice. Acestea sunt motivele care fac cooperarea regională în partea noastră de lume mai importantă ca oricând", a afirmat Bogdan Aurescu

Potrivit MAE, Congresul Internațional reunește la București peste 100 de experți globali în teme de interes strategic, reprezentanți ai Guvernului României, rectori, reprezentanți ai mediului academic și ai instituțiilor publice și private din domeniu. Participanții la eveniment sunt cu precădere rectorii, prorectorii și specialiștii din universitățile celor două alianțe, dar și invitați speciali și specialiști de renume în domeniu.

„Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a participat miercuri, 12 octombrie 2022, în calitate de vorbitor principal, la sesiunea de deschidere a Congresului Internațional „Dialog și Cooperare în Regiunile Mării Negre și Balcanilor”, organizat de Rețeaua Universităților de la Marea Neagră (BSUN – Black Sea University Network) și Asociația Universităților Balcanice (BUA – Balkan Universities Association), la Universitatea din București, care deține în prezent președinția BUA și urmează să preia președinția BSUN, cele două alianțe având, în premieră, un congres comun” , susține sursa citată.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite