MAE: Nicio achiziţie teritorială bazată pe încălcarea dreptului internaţional nu poate fi recunoscută. Ce spune Aurescu

0
0

MAE a reafirmat sprijinului „ferm” al României pentru suveranitatea Ucrainei, reamintind că „nicio achiziţie teritorială” nu poate fi recunoscută. 

Șeful Diplomației române a condamnat anexarea teritoriilor ucrainene FOTO EPA-EFE
Șeful Diplomației române a condamnat anexarea teritoriilor ucrainene FOTO EPA-EFE

Ministerul Afacerilor Externe a transmis că România „condamnă în termenii cei mai fermi semnarea așa-ziselor ”acorduri de intrare în componența Federației Ruse” a unor regiuni ucrainene aflate sub ocupația ilegală a trupelor ruse, ca urmare a războiului de agresiune declanșat de Rusia împotriva Ucrainei”

Poziția transmisă de ministerul de Externe al statului mai arată că „aceste ”acorduri” ilegale și ilegitime fac parte din seria de încercări ale Kremlinului de a-și justifica ocupația militară ilegală asupra unor teritorii aparținând altui stat suveran și reprezintă o escaladare iresponsabilă a actualei situații”

 România nu recunoaște validitatea acordurilor

„Aceste acțiuni nu pot produce niciun fel de efect din punct de vedere al dreptului internațional, iar România nu recunoaște validitatea acestora, în special în ceea ce privește operarea vreunei modificări în privința apartenenței teritoriale a regiunilor ucrainene vizate la Ucraina”, a mai subliniat ministerul. 

Potrivit conducerii Diplomației române, „ca și în cazul anexării ilegale a Crimeii și Sevastopolului, acțiunile Federației Ruse se bazează pe folosirea ilegală a forței și reprezintă încălcări grave ale celor mai importante principii și norme de drept internațional, consacrate, în special, prin prevederile Cartei ONU”, întrucât „Federația Rusă acționează contrar tuturor responsabilităților pe care ar trebui să le îndeplinească, în calitate de membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU, care este garantul păcii și securității internaționale”. 

„România reamintește faptul că nicio achiziție teritorială bazată pe încălcarea dreptului internațional nu poate fi recunoscută și reafirmă sprijinul ferm pentru suveranitatea Ucrainei, precum și pentru integritatea teritorială a acestui stat în granițele sale recunoscute internațional”, mai arată comunicatul de presă transmis de MAE. 

Aurescu: Anexarea trebuie respinsă complet de comunitatea internaţională

Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a transmis pe Twitter, în urma anunțului privind anexarea de către Rusia a mai multor teritorii ucrainene, că aceste acțiunea președintelui rus trebuie respinsă complet de comunitatea internațională. 

„Anexarea ilegală și nelegitimă a teritoriilor Ucrainei de către Federația Rusă, în urma ”referendumelor” și agresiunii ilegale, trebuie respinsă pe deplin de comunitatea internațională. Condamnăm toate escaladările și reafirmăm sprijinul nostru de durată pentru suveranitatea și integritate teritorială a Ucrainei”, a transmis șeful diplomației române. 

The illegal&illegitimate annexation of UA territories by RU, following the sham „referenda”& illegal aggression,must be fully rejected by international community. We condemn it & all escalations & reaffirm our enduring support for 🇺🇦sovereignty&territorial integrity @DmytroKuleba https://t.co/dPjVt4LtWg

— Bogdan Aurescu (@BogdanAurescu) September 30, 2022

Regiunile Donețk, Lugansk, Zaporojie și Herson, anexate de Rusia 

Președintele Rusiei a semnat documentele prin care oficializează anexarea regiunilor ucrainene Donețk, Lugansk, Zaporojie și Herson.

Așa-zisele documente au fost semnate separat cu șefii instalați de Moscova în cele patru regiuni, și anume Denis Pușilin din partea Donețkului, Leonid Pasecinik din partea Luganskului, Evgheni Balițki din partea Zaporojie și Vladimir Saldo din partea Hersonului.

Ceremonia de la Kremlin s-a încheiat cu intonarea imnului Federației Rusiei și cu strigătul „Rusia” scandat de participanții la eveniment și de însuși Vladimir Putin.

Declarație comună a Consiliul Europei 

Ulterior, președintele Klaus Iohannis a anunțat adoptarea unei declarații comune a Consiliului European, prin care semnatarii resping și condamnă anexarea regiunilor.

  „Cerem tuturor Statelor și organizațiilor internaționale să respingă această anexare ilegală. Uniunea Europeană, inclusiv România, este ferm alături de Ucraina. Vom continua să oferim un puternic sprijin economic, militar, social și financiar Ucrainei”, a mai transmis președintele. 

Evenimente


Ultimele știri
Cele mai citite