Întrevedere Aurescu-Kuleba. Ministrul român i-a reamintit omologului ucrainean recunoașterea inexistenței așa-zisei „limbi moldovenești”

0
0

Solicitarea ministrului Afacerilor Externe a fost făcută la bilaterala cu omologul din Ucraina, fiind totodată discutate aspecte legate de cooperare, precum și de procesul de reconstrucție al țării vecine.

Bogdan Aurescu și omologul din Ucraina FOTO MAE
Bogdan Aurescu și omologul din Ucraina FOTO MAE

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a avut marți, 29 noiembrie 2022, o întrevedere bilaterală cu ministrul afacerilor externe al Ucrainei, Dmytro Kuleba, aflat în vizită la București, pentru a participa la Reuniunea miniștrilor afacerilor externe din NATO, găzduită de ministrul român de externe. Șeful diplomației române a reiterat și cu această ocazie sprijinul ferm al României pentru independența, suveranitatea și integritatea teritorială ale Ucrainei, precum și solidaritatea cu lupta poporului și a armatei ucrainene în războiul de agresiune declanșat de către Federația Rusă”, se arată într-un comunicat al Ministerului Afacerilor Externe.

Cei doi miniștri au discutat despre situația infrastructurii critice din Ucraina, în special a celei energetice, cu consecințe grave, ample, resimțite de populația civilă, România depunând eforturi să susțină Ucraina pe acest palier strategic. Ministrul Bogdan Aurescu a asigurat că România va continua pe linia numeroaselor măsuri adoptate în plan național pentru a veni în sprijinul Ucrainei și al refugiaților ucraineni, pe palierele politic, diplomatic, umanitar, economic, financiar, în sfera dreptului internațional, precum și în plan sectorial”, mai punctează sursa citată.

Efort de reconstrucție a Ucrainei.

De asemenea, șeful diplomației române „a reconfirmat angajamentul pentru implicarea României, alături de partenerii occidentali, în susținerea efortului de reconstrucție a Ucrainei. Ministrul Bogdan Aurescu a evocat și lansarea Trilateralei România - Republica Moldova - Ucraina, la nivel de miniștri de externe, cu participarea miniștrilor energiei și a reprezentanților companiilor energetice, în septembrie la Odessa. Cei doi oficiali au agreat organizarea unei noi astfel de întâlniri trilaterale în viitorul apropiat”, arată MAE.

De asemenea, ministrul Aurescu a amintit deschiderea oficială a punctului de trecere a frontierei Vicovu de Sus-Krasnoilsk, la 10 noiembrie 2022, în prezența Prim-miniștrilor României, Nicolae-Ionel Ciucă, și Ucrainei, Denys Shmyhal. A subliniat importanța deosebită pe care o prezintă pentru partea română îmbunătățirea conectivității și racordarea cât mai strânsă a comunităților ce trăiesc de o parte și de alta a frontierei comune, cu efecte benefice în plan social și economic.

Condamnarea Holodomorului din Ucraina anilor 30

Totodată, șeful diplomației române a evocat recenta adoptare de către Parlamentul României, la 23 noiembrie 2022, a Declarației de condamnare a Holodomorului - crimă deliberată de înfometare comisă împotriva poporului ucrainean și a umanității, în perioada 1932-1933.

Ministrul Bogdan Aurescu a subliniat, încă o dată, sprijinul solid al României pentru integrarea euroatlantică a Ucrainei și a amintit abordarea de principiu a țării noastre privind consolidarea „politicii ușilor deschise” a NATO.

Bogdan Aurescu a atras atenția asupra unei teme sensibile. „Nu în ultimul rând, ministrul Aurescu a reamintit solicitarea repetată a părții române ca partea ucraineană să recunoască inexistența așa-zisei "limbi moldovenești".  Ministrul de externe al Ucrainei a mulțumit ministrului Bogdan Aurescu pentru găzduirea ministerialei NATO la București, la care a fost invitată și Ucraina să participe, precum și pentru solidaritatea și sprijinul constant acordat de autoritățile române poporului ucrainean, exprimându-și deschiderea pentru aprofundarea cooperării în spiritul bunei vecinătăți și a apropierii ireversibile a Ucrainei de valorile europene”, mai arată comunicatul MAE.

Politică


Ultimele știri
Cele mai citite