Aurescu: Sprijinul pentru Ucraina este de fapt sprijinul pentru securitatea României

0
Publicat:

Ministrul Afacerilor Externe susține că sprijinul pentru Ucraina este de fapt sprijinul pentru securitatea României, siguranța cetățenilor români, a cetățenilor Uniunii Europene și siguranța regiunii euroatlantice.

Aurescu a ținut o conferință de presă comună alături de omologul american FOTO: Mediafax
Aurescu a ținut o conferință de presă comună alături de omologul american FOTO: Mediafax

"Cred că acest efort enorm va continua, deoarece cred că va trebui să susţinem Ucraina atât cât este nevoie. Nu am obosit în ceea ce priveşte ajutorul pentru Ucraina şi vom continua ca până acum, deoarece credem că sprijinul pentru Ucraina este de fapt sprijinul pentru securitatea României, siguranţa cetăţenilor români, siguranţa cetăţenilor Uniunii Europene, siguranţa regiunii euroatlantice, deoarece războiul împotriva Ucrainei care a fost dezlănţuit de Rusia nu este doar despre Ucraina, nu e doar un atac la securitatea ţării noastre vecine. Este un atac la siguranţa regiunii, la siguranţa Europei, la siguranţa euroatlantică", a subliniat Aurescu, în cadrul conferinței de presă comune alături de omologul Antony Blinken, potrivit Agerpres.

Ministrul Aurescu a vorbit și despre proiectul SUA de a crea o strategie pentru regiunea Mării Negre, amintind de vizita sa de la Washington din noiembrie 2021.

"Am considerat că este foarte important să aducem şi contribuţia României şi atunci am transmis un document cuprinzător cu partea României şi despre cum această strategie a Mării Negre trebuie să arate, din punctul nostru de vedere. Era viziunea unei strategii ample, dincolo de dimensiunea de securitate clasică, una care aducea detalii legate de libertatea de navigaţie, legate de rezilienţa statelor de pe malurile Mării Negre, care trebuie să fie consolidată. Am inclus acolo şi idei privind economiile din regiunea Mării Negre şi despre consolidarea Mării Negre ca hub şi ca punct de tranzit între Europa, Caucaz şi Asia Centrală. Într-adevăr, Marea Neagră are un mare potenţial", a arătat ministrul.

Bogdan Aurescu a precizat și că în noul context, alături de oficialul american, s-a gândit „gândit că este extrem de relevant să regândim, în noul context, care ar fi noii parametri ai acestei strategii SUA a Mării Negre. Nu este doar o strategie SUA, este mult mai mult de atât, merge dincolo de viziunea SUA".

În ceea ce priveşte prezenţa militară americană şi NATO în ţara noastră, Bogdan Aurescu a afirmat: "Niciodată nu avem destulă susţinere, dar vom continua, pentru că vorbim despre securitatea şi despre valorile noastre comune".

"Am cerut de mult timp ca prezenţa SUA şi NATO în România să fie mărită. Am discutat despre asta în anii anteriori, dar acum cred că avem o prezenţă  a SUA în România, o prezenţă NATO robustă în România, dar trebuie să continuăm să implementăm deciziile Summitului de la Madrid, care vorbesc de ridicarea Grupurilor de Luptă din România de la nivelul de batalion la cel de brigadă", a precizat ministrul, potrivit Agerpres.

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite