Aurescu: Moldova, pentru prima dată la o reuniune a miniştrilor de Externe ai NATO

0
0

Ministrul Bogddan Aurescu a subliniat că Republica Moldova participă pentru prima dată la o reuniune a miniştrilor Afacerilor Externe NATO, iar acest lucru reprezintă „o premieră binevenită”, potrivit Agerpres. 

Aurescu Bode Rafila jpg

  Șeful diplomației române a explicat că reuniunea miniștrilor de Externe ai NATO va avea astăzi două sesiuni. „Una dedicată Chinei şi consolidării rezilienţei în cadrul Alianţei, precum şi combaterii terorismului, Balcanilor de Vest şi combaterii ameninţărilor hibride. Acestea sunt pe agenda primei sesiuni. A doua sesiune este foarte importantă pentru România, deoarece îi avem alături pe partenerii noştri. Partenerii din Balcanii de Vest, partenerii din regiunea Mării Negre, Georgia, Bosnia - Herţegovina şi Republica Moldova”, a explicat ministrul de Externe, potrivit Agerpres

Bogdan Aurescu a mai precizat că „este pentru prima dată când Moldova participă la o reuniune a miniştrilor Afacerilor Externe din statele NATO. Este o premieră binevenită".

Potrivit acestuia, în cadrul discuţiilor de miercuri va fi evidenţiată importanţa regiunii Mării Negre pentru securitatea Alianţei.

Susținerea aderării Georgiei și Ucrainei 

„Ne menţinem susţinerea pentru declaraţia summitului de la Bucureşti din 2008, care arăta că Georgia şi Ucraina vor deveni membre ale Alianţei când vor fi îndeplinite condiţiile. Susţinem foarte mult acest obiectiv. Din acest motiv, recent, am crescut nivelul relaţiei dintre Georgia şi România la nivelul parteneriatului strategic, în timpul vizitei preşedintelui Georgiei la Bucureşti", a mai declarat Aurescu.

Cu privire la discuțiile de marți dintre șefii diplomațiilor, Aurescu a explicat că că subiectele s-au axat pe „modul în care am putea ajuta cel mai bine Ucraina să facă faţă provocărilor pe care le reprezintă lupta împotriva agresorului”.

„Am fost bucuros să văd că, practic, toţi aliaţii şi-au exprimat susţinerea deplină pentru eforturile Ucrainei. Au fost o serie de angajamente concrete exprimate în cursul întâlnirii. Am avut două întâlniri dedicate Ucrainei - un sprijin important pentru pachetul de asistenţă al NATO privind ajutor neletal destinat Ucrainei. România şi-a exprimat, la rândul său, susţinerea şi vom spori contribuţia la acest pachet cuprinzător de asistenţă. Am prezentat de asemenea ajutorul acordat de România pe plan bilateral, un ajutor multidimensional, pentru Ucraina", a mai precizat ministrul.

Precizările au fost făcute înainte de cea de-a doua zi a reuniunii miniştrilor Afacerilor Externe ai statelor membre ale Alianţei Nord-Atlantice, desfăşurată la Palatul Parlamentului, miercuri dimineaţă, unde are loc reuniunea Consiliului Atlanticului de Nord în sesiunea miniştrilor de Externe, cu Finlanda şi Suedia.

Politică


Ultimele știri
Cele mai citite