Aurescu, întâlnire cu președintele Comitetului Militar al NATO. Sprijinul față de Ucraina și Republica Moldova, printre teme

0
Publicat:

Ministrul Afacerilor Externe l-a primit astăzi, 12 aprilie, pe amiralul Rob Bauer, președintele Comitetului Militar al NATO. Cei doi au discutat despre principalele aspecte de pe agenda NATO, cu accent pe pregătirea summitului de la Vilnius.

Bogdan Aurescu, ministrul Afacerilor Externe FOTO: Mediafax
Bogdan Aurescu, ministrul Afacerilor Externe FOTO: Mediafax

„Discuțiile s-au concentrat pe aspectele principale de pe agenda NATO, cu accent pe pregătirea Summitului de la Vilnius din luna iulie, implementarea deciziilor Summitului Aliat de la Madrid și pe coordonatele trasate de Conceptul Strategic al Alianței Nord-Atlantice, adoptat în 2022”, se arată într-un comunicat al MAE.

În cadrul discuției, ministrul Aurescu a subliniat importanța vitală a consolidării posturii aliate pe întreg Flancul Estic, în contextul de securitate actual. De asemenea, acesta a apreciat efortul Autorităților Militare ale NATO pentru adaptarea continuă a răspunsului aliat la amenințările de securitate generate de agresiunea Rusiei asupra Ucrainei, cu accent pe transformarea sistemului de descurajare și apărare de pe Flancul Estic al NATO.

„Pe parcursul întrevederii a fost abordat stadiul pregătirii aspectelor din domeniul gestionat de Autoritățile Militare Aliate ale NATO pentru Summitul de la Vilnius (11-12 iulie 2023). Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a subliniat interesul României ca acest eveniment să aibă rezultate semnificative și concrete în sensul implementării deciziilor liderilor politici Aliați luate la Madrid și al adoptării de noi decizii pentru consolidarea NATO. A reafirmat susținerea României pentru ca acest Summit să reprezinte un nivel superior al angajării tuturor Aliaților pentru alocări bugetare superioare nivelului de 2% din PIB pentru apărare, menționând faptul că țara noastră procedează deja în acest mod”, arată sursa citată.

De asemenea, ministrul Afacerilor Externe a reiterat prioritățile României pentru Summitul de la Vilnius. Acesta a arătat că progresele în consolidarea posturii de apărare și descurajare pe întreg Flancul Estic, pentru asigurarea Apărării Înaintate coerente și unitare, precum și a prezenței aliate pe Flancul Estic, în special în regiunea Mării Negre, sunt esențiale pentru asigurarea securității regionale și euroatlantice. A subliniat și necesitatea de continuare a măsurilor la nivel operațional, inclusiv cu privire la Grupurile de Luptă de pe Flancul Estic dintre care face parte și cel din România.

Bogdan Aurescu a indicat necesitatea prepoziționării de echipamente și alocarea clară de trupe de întărire, acces adecvat la resurse, capacități crescute de monitorizare și supraveghere maritimă și aeriană.

„Din această perspectivă, șeful diplomației române a solicitat abordarea adecvată la nivelul NATO a situației de securitate din regiunea Mării Negre, inclusiv în ceea ce privește reluarea prezenței aliate în Marea Neagră. A reluat solicitarea de elaborare a unei abordări comune la nivel aliat pentru Marea Neagră, în conformitate cu importanța strategică a acestei regiuni pentru securitatea euroatlantică”, precizează sursa citată.

De asemenea, șeful diplomației române a prezentat sprijinul constant față de Ucraina și importanța mesajelor politice ferme de sprijin pentru Republica Moldova care se confruntă cu amenințări severe la adresa securității.

„Ministrul Bogdan Aurescu a arătat, de asemenea, că va găzdui la 13 aprilie 2023, prima Conferință privind Securitatea Regiunii Mării Negre, desfășurată sub egida Platformei Internaționale Crimeea, precum și a doua reuniune a Trilateralei România – Ucraina – Republica Moldova, la nivel de Ministere de Externe, care va beneficia și de participarea miniștrilor apărării din cele trei state. Aceste evenimente vor contribui la transmiterea unui mesaj ferm de solidaritate cu cele două state vecine”, se arată în comunicatul MAE.

PoliticăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite