Aurescu, în presa austriacă: Așteptăm un semnal de deschidere din partea Austriei. Este momentul pentru un dialog constructiv

0
Publicat:

Bogdan Aurescu a afirmat, într-un interviu pentru presa austriacă, preluat de Digi24, că România așteaptă un semnal de deschidere din partea Austriei, precizând că este momentul potrivit pentru un dialog constructiv între cele două țări privind aderarea la Schengen.

Bogdan Aurescu, ministrul Afacerilor Externe FOTO: Mediafax
Bogdan Aurescu, ministrul Afacerilor Externe FOTO: Mediafax

„L-am retrimis pe ambasadorul nostru la Viena. Acesta a fost un gest al disponibilității pentru dialog. Așteptăm un semnal de deschidere din partea Austriei. Este momentul potrivit ca Austria să poarte un dialog constructiv cu România în ceea ce privește aderarea la spațiul Schengen. România, cu siguranță, nu este o sursă de migrație, și nici țară de tranzit pentru migrația ilegală. Sunt probleme la granița externă a UE, însă nu la granița română. România este dispusă să se implice în toate măsurile menite să ducă la stăvilirea migrației ilegale și la consolidarea protecției frontierei externe a UE”, a declarat acesta, potrivit sursei citate.

Ministrul a precizat că Austria, prin decizia sa, a generat „multă nemulțumire în România”, precizând că la acel moment i-a adresat un mesaj omologului său austriac în care a afirmat că „nu ar trebui să permitem ca această dispută să umbrească bunele relații. Sper să depășim acest episod, cât mai curând posibil”.

Bogdan Aurescu a declarat că decizia Austriei privind aderarea României la spațiul Schengen a fost „nedreaptă, neașteptată și nu a fost anunțată în prealabil”.

„Austria nu ne-a spus niciodată anterior că România ar fi trebuit să facă ceva anume. România nu este parte a problemei, dorim să fim întotdeauna parte a soluției. De aceea, de la începutul anului, inclusiv după alegerile regionale din Austria Inferioară, am inițiat o serie de acțiuni diplomatice pentru a debloca această situație. Din cele 23 de state membre UE care sunt și membre ale spațiului Schengen, cu care am discutat, toate cele 22 de  state, mai puțin Austria, sprijină deplin aderarea României, inclusiv si mai ales Președinția suedeză a Consiliului UE”, a precizat ministrul de externe pentru publicația austriacă Die Press, preluat de Digi24.

De asemenea, șeful diplomației române a precizat că statisticile agenției FRONTEX nu confirmă cifrele Ministerului de Interne din Austria, iar evaluarea misiunilor Schengen ale UE în România au arătat că nivelul de protecție al frontierei externe „este foarte ridicat”.

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite