Aurescu, discuție cu omologul ucrainean. Bîstroe și problema limbii moldovenești, printre temele abordate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul Afacerilor Externe a avut o convorbire telefonică cu omologul ucrainean, în pregătirea primei Conferințe privind Securitatea Mării Negre sub egida Platformei Internaționale Crimeea, organizată de Ministerul Afacerilor Externe din România.

Bogdan Aurescu, ministrul Afacerilor Externe FOTO: Mediafax
Bogdan Aurescu, ministrul Afacerilor Externe FOTO: Mediafax

Ministrul Dmytro Kuleba a afirmat în timpul discuțiilor că, având în vedere ultimelor evoluții ale războiului, se află în imposibilitatea de a se deplasa la București pe 13 aprilie. Oficialul ucrainean a afirmat că va intra în conferință prin VTC. 

„Astfel, ministrul Dmytro Kuleba a prezentat informațiile recente privind seria de crime de război și de atrocități comise de forțele ruse împotriva militarilor ucraineni, inclusiv descoperirea de dată recentă a cazurilor de execuții atroce prin decapitare a prizonierilor de război ucraineni. În acest context, din dispoziția expresă a Președintelui Zelenski, ministrul Kuleba este nevoit să rămână la Kiev pentru a se concentra pe gestionarea situației de securitate și a demersurilor de tragere la răspundere a Rusiei pentru aceste fapte abominabile, în relație cu partenerii internaționali și la nivelul instituțiilor multilaterale. Cei doi miniștri de externe au stabilit ca ministrul Kuleba să realizeze o vizită bilaterală la București în perioada următoare”, se arată într-un comunicat al MAE.

Oficialul ucrainean a prezentat situația de securitate la zi din Ucraina, cu ultimele evoluții și evaluări din teren. De asemenea, acesta a transmis aprecierile autorităților ucrainene, care sunt „satisfăcute de sprijinul constant oferit de România și de susținerea arătată Ucrainei, pe toate palierele relevante și prin toate mijloacele solicitate. La rândul său, ministrul Bogdan Aurescu l-a asigurat pe omologul ucrainean de continuarea deplină a sprijinului multidimensional al României pentru Ucraina”.

Bogdan Aurescu a condamnat în termenii cei mai fermi „atrocitățile” comise de Rusia și a reconfirmat solidaritatea și implicarea activă a României în toate eforturile de izolare a Federației Ruse în plan internațional și de susținere a inițiativelor de tragere la răspundere, prin intermediul instrumentelor de drept internațional, a responsabililor ruși vinovați pentru crimele comise în Ucraina.

„Cei doi miniștri au reafirmat, totodată, importanța formatului de dialog trilateral România – Ucraina – Republica Moldova, lansat în septembrie 2022 la Odesa, ca urmare a inițiativei ministrului afacerilor externe al României, format care permite discutarea aspectelor de interes pentru cele trei părți, și au convenit continuarea sa, printr-o următoare ediție, după cea pe care ministrul Bogdan Aurescu o va găzdui mâine, 13 aprilie, la București, la nivel de ministere de externe cu participarea miniștrilor apărării din cele trei state și având ca temă centrală securitatea regională. Ministrul Kuleba va fi reprezentat la reuniunea trilaterală de mâine de primul său adjunct, doamna Emine Dzhaparova”, se arată în comunicatul MAE.

Șeful diplomației române a evidențiat în cadrul discuției importanța unui dialog constructiv și deschis între cele două state în vederea identificării soluțiilor pentru gestionarea dosarelor aflate pe agenda bilaterală.

Canalul Bîstroe, printre subiectele abordate

Ministrul Bogdan Aurescu a mulțumit omologului său pentru dialogul constant din ultimele luni și implicarea sa personală în facilitarea efectuării măsurătorilor tehnice pe brațele Chilia și Bîstroe.

„Cei doi miniștri au discutat totodată despre pașii următori în acest proces, respectiv interpretarea datelor culese la nivelul instituțiilor responsabile și, ulterior, evaluarea dacă a existat un impact de mediu, precum și stabilirea unor concluzii factuale, pe baza cărora vor putea fi decise eventuale măsuri în plan bilateral. Astfel, în cursul convorbirii cei doi înalți oficiali au convenit să încurajeze, în continuare, dialogul direct între autoritățile responsabile și să îl faciliteze inclusiv prin păstrarea unui dialog politico-diplomatic apropiat”, se arată în comunicatul MAE.

De asemenea, cei doi au discutat și subiectul subiectul protecției drepturilor persoanelor aparținând comunității românești din Ucraina, respectiv comunității ucrainene din România.

„Miniștrii român și ucrainean s-au referit la dialogul instituțional la nivel de experți între cele două țări, care s-a desfășurat în baza celor convenite între cei doi miniștri de externe în ianuarie 2023,  în vederea obținerii de rezultate concrete, în ceea ce privește  prezervarea și promovarea drepturilor identitare ale persoanelor aparținând celor două comunități. Ministrul Aurescu și ministrul Kuleba au agreat continuarea discuțiilor într-un ritm susținut, iar ministrul Kuleba s-a angajat să susțină implicarea autorităților ucrainene în acest sens. Evocând demersurile recente ale Chișinăului de implementare a deciziilor Curții Constituționale din Republica Moldova privind denumirea corectă a limbii oficiale a acestui stat – limba română, ministrul Bogdan Aurescu a reiterat solicitarea ca autoritățile ucrainene să adopte măsurile necesare pentru recunoașterea inexistenței așa-zisei „limbi moldovenești”, arată sursa citată.

PoliticăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite