Avalanșă de proiecte cu impact bugetar. În paralel, Guvernul susține că vrea să facă economii

0
Publicat:

Aleșii Coaliției se întrec în depunerea sau promovarea de proiecte pentru care Guvernul trebuie să cheltuie bani. Demersurile au loc în același timp cu precizările liderilor Puterii care vor reducerea cheltuielolor publice.

Unele reprezentante ale PNL și PSD au altă atitudine față de liderii Coaliției FOTO Colaj /Inquam
Unele reprezentante ale PNL și PSD au altă atitudine față de liderii Coaliției FOTO Colaj /Inquam

Preşedinta interimară a Senatului Alina Gorghiu a anunţat că PNL depune un proiect de lege care vizează reducerea TVA la 5% pentru anumite categorii de produse pentru copii şi anume alimente pentru sugari, cum ar fi laptele praf, articole de îmbrăcăminte, accesorii de îmbrăcăminte şi încălţăminte, şerveţele, scutece pentru copii şi în acelaşi timp propunem reducerea de TVA la 5% pentru scaunele auto pentru copii.

Deputatul PNL Raluca Turcan a anunţat marţi, la Parlament, că PNL propune un proiect de lege care prevede realizarea unei scheme de ajutor de stat prin care angajatorii pot să obţină vouchere pentru a-şi forma forţa de muncă. Sprijinul financiar acordat angajatorilor este suportat de la bugetul de stat şi din fonduri externe nerambursabile, cu respectarea regulilor de eligibilitate aplicabile şi în limita sumelor alocate cu această destinaţie. Turcan a precizat că prin astfel de schemă se pot forma aproximativ 100.000 de persoane, astfel încât să aibă ulterior acces la venituri mai mari.

Investiţia în educaţia şi în formare, pe tot parcursul vieţii, reprezintă soluţia pentru venituri mai mici şi plusvaloare adăugată în economia românească. PNL consideră că pentru a realiza trecerea spre venituri mai mari şi o economie mai performantă trebuie să punem şi să întărim formarea profesională, prin pregătirea forţei de muncă”, a afirmat Turcan la Parlament.

Ministra Familiei vrea proiecte aprobate de Parlament

Gabriela Firea, ministră a Muncii în Guvernul Ciucă, vrea adoptarea a două proiecte de lege de către Parlament. „Proiectele pentru tineri adoptate în Guvern au ajuns la Senat și la Camera Deputaților. Astfel, Programele de creditare Family Start și Student Invest cu modificări importante pentru tineri, au fost aprobate în comisiile parlamentare iar legea urmează să ajungă la vot în plenul Camerei Deputaților. În câteva săptămâni, tinerii vor putea accesa, din nou, creditele avantajoase, garantate de stat și cu dobândă plătită de Ministerul Familiei”, a scris Gabriela Firea pe Facebook.

În programul Student Invest creștem suma maximă care poate fi împrumutată până la 75.000 de lei, iar vârsta solicitanților până la 40 de ani. De asemenea, le dăm posibilitatea studenților, masteranzilor și doctoranzilor să folosească banii pentru achitarea unor tratamente medicale, iar celor care sunt părinți să plătească pentru educația sau activitățile copiilor. Dobânda în acest program rămâne subvenționată integral de Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse”, a mai explicat ministra.

Firea a vorbit și de beneficiile Family Start. „Familiile la început de drum sau părintele care-și crește singur copilul, până în 45 de ani, vor putea împrumuta în programul Family Start până la 150.000 de lei, dublu față de anul trecut. Am ajustat și pragul de venituri pentru familii, până la maximum 6.000 de lei net pentru fiecare membru, respectiv 7.500 de lei net pentru familiile monoparentale”, a completat ministra. 

În același timp, Parlamentul a adoptat plata chiriei pentru polițiști, prin raportare la salariul lunar, nu la salariul de bază.

Guvernul anunță că strânge cureaua

În ultimele zile, Nicolae Ciucă (premier), Marcel Ciolacu (președinte PSD și al Camerei Deputaților) și Adrian Câciu (ministru al Finanțelor) au vorbit de necesitatea reducerii cheltuielilor bugetare prin mai multe măsuri care urmează să fie anunțate.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite