Anunțul MAE privind votul în străinătate la alegerile europarlamentare

0
Publicat:

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a publicat, marți, pe pagina sa de internet, informaţii detaliate referitoare la exercitarea dreptului de vot de către cetăţenii români cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate la alegerile pentru Parlamentul European din acest an.

MAE: La alegerile pentru Parlamentul European nu se va putea vota prin corespondenţă Foto: Arhivă
MAE: La alegerile pentru Parlamentul European nu se va putea vota prin corespondenţă Foto: Arhivă

„Documentul oferă răspunsuri la unele dintre cele mai frecvente întrebări adresate de cetăţenii români din afara graniţelor ţării cu privire la exercitarea dreptului de vot la secţie, pe 9 iunie, precum: documentele pe baza cărora se poate vota în străinătate, orarul secţiilor de votare, modalitatea de a deveni membri ai birourilor secţiilor de votare organizate în străinătate şi detalii despre Sistemul informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal”, se arată într-un comunicat MAE.

MAE explică totodată că la secțiile de votare organizate în străinătate, românii vor putea vota în data de 9 iunie 2024 doar pentru alegerea membrilor din România în Parlamentul European, nu și pentru primari, președinți de consilii județene și alți aleși locali.

Sursa citată mai arată că la secţiile de votare din străinătate va putea vota orice cetățean român aflat înafara țării, care se află ocazional sau are domiciliul sau reședința în străinătate, are vârsta de 18 ani împliniți până în ziua alegerilor inclusiv, nu are drepturile electorale interzise prin hotărâre judecătorească definitivă și care nu s-a înscris în listele electorale ale unui stat membru UE, altul decât România.

Totodată, MAE atrage atenția că dacă un cetăţean este înscris în listele electorale ale altui stat membru al Uniunii Europene îşi va putea exercita dreptul de vot la alegerile pentru reprezentanţii României în Parlamentul European numai după ce dă o declaraţie potrivit căreia nu a votat la acelaşi scrutin pentru membrii în legislativul european din statul membru în ale cărui liste electorale este înscris.

Actele pe baza cărora se poate vota în străinătate:

- cartea de identitate, cartea de identitate provizorie

- cartea electronică de identitate

- buletinul de identitate

- paşaportul diplomatic, paşaportul diplomatic electronic

- paşaportul de serviciu, paşaportul de serviciu electronic

- paşaportul simplu, paşaportul simplu temporar

- paşaportul simplu electronic

- în cazul elevilor din şcolile militare, carnetul de serviciu militar

MAE recomandă tuturor cetăţenilor români ale căror documente de identitate emise de statul român au expirat să se prezinte din timp la sediile misiunilor diplomatice sau oficiilor consulare pentru a obţine unele valabile.

Potrivit prevederilor legale, la alegerile pentru Parlamentul European nu se va putea vota prin corespondenţă.

Votarea în străinătate se va desfășura pe durata unei singure zile: duminică, 9 iunie 2024. Votarea va începe la ora 7.00 (ora locală) și va dura până la ora 22.00 (ora locală), când președintele biroului electoral al secției va declaa votarea încheiată.

Alegătorii care la ora 22.00 se vor afla la sediul secției de votare, precum și cei care se vor afla la rând în afara sediului secției de votare pentru a intra în localul de vot, vor putea vota până la ora locală 23.59. Doi membri desemnați de biroul electoral al secției de votare, din cadrul acestuia, vor verifica la ora locală 22.00 dacă în afara sediului secției de votare se mai află alegători care așteaptă să își exercite dreptul de vot. Membrii desemnați vor constata și monitoriza ordinea în care alegătorii vor avea acces în localul de vot, în sala în care se va vota, până la ora 23.59.

Lista secţiilor de votare organizate în străinătate la alegerile din 9 iunie pentru Parlamentul European va fi publicată cel mai târziu la data de 10 mai şi va putea fi consultată atât pe pagina de internet a Ministerului Afacerilor Externe, cât şi pe pagina de internet a misiunilor diplomatice.

Informaţiile complete despre votul din străinătate pot fi consultate online dând click AICI

La alegerile din 9 iunie se vor alege cei 33 de europarlamentari care ne vor reprezenta la Bruxelles, în următorii cinci ani.  

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite