Antony Blinken: Acum 25 de ani, poporul român a fost o sursă de inspirație pentru toată lumea

0
Publicat:

Secretatul de stat american susține că românii au fost o sursă de inspirație în urmă cu 25 de ani când a fost lansat Parteneriatul Strategic cu Statele Unite. Blinken a precizat că relația dintre cele două state este una „de neclintit”.

Antony Blinken a vizitat România și în urmă cu 25 de ani FOTO: Arhivă
Antony Blinken a vizitat România și în urmă cu 25 de ani FOTO: Arhivă

„Vă mulțumesc domnule prim-ministru pentru găzduirea dumneavoastră împreună cu ministrul Afacerilor Externe. Este minunat să mă întorc din nou la Bucureşti, am fost aici cu președintele Clinton și președintele Constantinescu când  au anunțat lansarea acestui parteneriat strategic, acum 25 de ani. A fost un moment în care poporul român a fost o sursă de inspiraţie pentru toată lumea, în căutarea libertăţii. Nu cred că cei doi președinți ar fi putut în acel timp să își închipuie cum va fi situația peste 25 de ani, cu atâtea legături în domeniul economic, politic și în relațiile personale”, a susținut Antony Blinken.

Secretarul de stat american susține că parteneriatul dintre cele două țări a condus la relații puternice în domeniul economic și inclusiv în domeniul energetic.

„Cum a spus și premierul, noi avem o alianță de neclintit bazată pe valori comune pe care le vom apăra când vom fi atacați. Într-adevăr am construit relații puternice în domeniul economic, inclusiv în cel energetic. Desigur vreau să menționez și relațiile inter-personale, atâtea schimburi în domeniul academic și cultural care au dus la atâtea schimburi de persoane și idei între țările noastre”,  a declarat secretarul de stat american la finalul expoziției "Noi, Poporul: 25 de ani de Parteneriat strategic".

Secretarul de stat american Antony Blinken a ajuns la București

Secretarul de stat american Antony Blinken a ajuns în noaptea de luni spre marţi la Bucureşti,  unde va sta până pe 30 noiembrie, pentru a participa la Reuniunea miniştrilor Afacerilor Externe din statele membre NATO.

În cursul dimineţii, premierul Nicolae Ciucă şi secretarul de stat american Antony Blinken au vizitat expoziţia itinerantă „Noi, Poporul: 25 de ani de Parteneriat Strategic", realizată de Ambasada SUA în parteneriat cu Ministerul român al Afacerilor Externe şi Agenţia Naţională de Presă Agerpres şi în colaborare cu Universitatea din Craiova.

La ora 10,30, oficialul american a fost primit la Palatul Cotroceni de preşedintele Klaus Iohannis. Blinken are programate, ulterior, consultări politice cu ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, la finalul cărora cei doi vor susţine o conferinţă de presă comună, la sediul MAE.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite