Iohannis, întâlnire cu secretarul de stat Antony Blinken

0
0

Oficialul american se va afla în România, în perioada 28 - 30 noiembrie, pentru a participa la Reuniunea miniştrilor de externe ai NATO.

Antony J. Blinken FOTO EPA EFE
Antony J. Blinken FOTO EPA EFE

Reuniunea de la Bucureşti se va concentra pe războiul Rusiei împotriva Ucrainei, punerea în aplicare a noului concept strategic al NATO, securitatea energetică, protecţia infrastructurii critice şi eforturile NATO de a construi capacitatea şi de a consolida rezilienţa în Republica Moldova, Georgia şi Bosnia şi Herţegovina.

Cu această ocazie, secretarul de stat Antony J. Blinken şi prim-ministrul român Nicolae Ciucă vor vizita expoziţia "Noi, Poporul: 25 de ani de Parteneriat Strategic", un eseu fotografic, tematic, care explorează relaţiile diplomatice, de securitate, economice şi culturale dintre poporul român şi cel american.

Oficialul american va mai avea întrevederi cu preşedintele Klaus Iohannis, ministrul român de Externe, Bogdan Aurescu, şi cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

București, Capitala democrației 

Bucureștiul va fi capitala diplomației în perioada 29-30 noiembrie. În România vor ajunge cei mai importanți miniștri de externe din cadrul NATO, dar și din Finlanda, Suedia, Republica Moldova și Ucraina.

Bogdan Aurescu susține că evenimentul este unul important în contextul în care este prima reuniune la nivelul miniștrilor pe care România o găzduiește de la intrarea în NATO, dar mai ales în contextul desfășurării războiului chiar la granița țării. 

„Este un eveniment extrem de important pentru că este primul astfel de eveniment, prima reuniune la nivelul miniștrilor de externe ai NATO pe care România o găzduiește de când a intrat în NATO, este al doilea eveniment important după Summitul NATO din 2008 de la București. În al treilea rând este primul astfel de  eveniment, prima ministerială de externa NATO care se desfășoară într-un stat de pe flancul estic al NATO de la începutul războiului din Ucraina și nu în ultimul rând este un eveniment care aplică deciziile pe care Summitul de la Madrid le-a luat, decizii care sunt legate de consolidarea posturii de descurajare și apărare pe flancul estic, adică exact ceea ce ne interesează pe noi. Nu în ultimul rând fiind organizat în România acest eveniment arată importanța strategică a Mării Negre, la Summitul de la Madrid s-a negociat și adoptat noul concept strategic al NATO, adică cel mai important document politic de orientare pentru activitatea NATO pentru cel puțin următorul deceniu”, a explicat ministrul.

Politică


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri